Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Taket på Pedersöre kyrka får sin efterlängtade tjära

Från 2019
Tjärning pågår av Pedersöre kyrkas tak.
Bildtext Tjärning pågår av Pedersöre kyrkas tak.
Bild: Yle/Kjell Vikman

Nu får Pedersöre kyrkas tak en tredje omgång av tjära. Den skrala ekonomin har gjort att kyrktaket fått vänta längre än rekommenderat på tjäran.

– Senast taket tjärades var 2005, så det har blivit lite för sällan, säger Pedersörenejdens Kyrkliga samfällighets fastighetschef, Daniel Vikström.

Tom Nylund, vd för Nykarleby spåntak, som ansvarar för tjärandet säger att taket är i bra skick, men att det syns att det tjärats för sällan.

– Man ser det framför allt när man stryker på ny varm tjära. Om det suger i sig och det är nästan torrt efter en timme, märker man att någon varit sparsam.

Porträtt av vd:n för Nykarleby spåntak, Tom Nylund samt Pedersörenejdens kyrkliga samfällighets fastighetschef Daniel Vikström.
Bildtext Tom Nylund, vd för Nykarleby spåntak, och Daniel Wikström, Pedersörenejdens kyrkliga samfällighets fastighetschef.
Bild: Yle/Kjell Vikman

Södra och västra sidan borde tjäras vart femte år

Pedersöre kyrka brann 1985 och återuppbyggdes året därpå. Efter det har kyrktaket alltså blivit tjärat två gånger, varav den senaste omgången för 14 år sedan.

Vikström berättar att tumregeln är att södra och västra sidan ska tjäras vart femte år, medan det räcker med vart tionde år för den norra och den östra sidan.

– Det har vi inte lyckats hålla i vår samfällighet och det är inte heller vanligt i Finland att man klarar av det. Det är en kostnadsfråga som gör att det inte blir gjort så ofta tyvärr. Men taket skulle må bra av det, säger Vikström.

Förlorar man inte i längden på det, ifall taket tar mer skada av att inte tjäras?

– Tjärans funktion är att skydda träet från uv-strålningen, det är en viktig sak. Sen spricker och torkar det sönder på ett helt annat sätt när avrinningen blir sämre. Och så börjar det växa mossa och andra typer av växtlighet på träet när det blir smutsigt och fuktigt – då förstörs det ganska snabbt.

– Så man förlorar nog egentligen i långa loppet på att inte hålla intervallerna, konstaterar Vikström.

Tjära tillverkas invid Pedersöre kyrka.
Bildtext Tjärkoket invid kyrkan. Man använder sig av dyrare inhemsk tjära, vilket rekommenderas av Museiverket.
Bild: Yle/Kjell Vikman

Prislappen för en tjäromgång på kyrktaket ligger på 46 000 euro. Vikström säger att de gärna skulle tjära ett varv till, men att de inte har råd med det.

Diskussion om artikeln