Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

"Skaffa dig en intellektuell hobby och tänk på annat" – Asta Rosenström-Fortelius om kroppsfixering och om att bli äldre

Från 2019
Uppdaterad 22.09.2019 07:33.
Asta Rosenström-Fortelius framför en sjö.
Bildtext Asta Rosenström-Fortelius njuter av att bli äldre.
Bild: Barbro Ahlstedt/YLE

Om folk skulle ägna lika mycket energi på att förädla sig själva och sin ande som dom lägger på sin kropp, då skulle världen vara ett mycket bättre ställe.

Det säger Asta Rosenström-Fortelius som är en av kvinnorna i serien Kroppen och livet.

Asta är sextiotre år, har fyra barn och fem barnbarn som hon gärna tar hand om nu när hon är pensionerad och lämnat yrkeslivet i bankvärlden bakom sig.

Pensionärstillvaron är allt annat än lugn. Asta yogar, sjunger i kör, simmar, renoverar, läser och tillbringar tid i naturen.

Asta minns sin barndom som väldigt fysisk. Hon klättrade, hoppade och sprang. Hon hade kortklippt hår och var kanske något av en pojkflicka, men det ändrade sig när hon blev äldre.

Oönskade kommentarer plågade

– Plötsligt började det växa bröst på en och mitt i allt fann man sig vara föremål för oönskat intresse från vuxna män.

Kommentarer och komplimanger har alltid känts obekväma för Asta.

– Är din pappa konditor när du har en så där makee perse (söt bak), var en klassiker, minns Asta.

Asta berättar att den oönskade uppmärksamheten började när hon var kring tretton och att hon höll kommentarerna för sig själv.

– Inte föll det mig in att jag kunde ha diskuterat det med andra.

Också i arbetslivet fortsatte det oönskade kommenterandet.

– Jag blev inte tagen på allvar. Dom lyssnade inte på vad jag hade att säga utan bara glodde på mig.

Asta minns speciellt ett tillfälle som kändes förödmjukande.

– Jag och en manlig kollega talade inför ett större auditorium. Vi hade båda våra egna framföranden där och jag minns att i pausen var det någon som sade till min kollega "det var ju trevligt att du tog din sekreterare med dig". En annan frågade om vi kanske hade ett förhållande.

Tunga minnen dök upp

För Asta var metoo-hösten befriande men den väckte också många minnen hon trängt undan.

– Jag gick i flickskola i Borgå, jag var tretton år och gick på en fest. Det var allt väldigt oskuldsfullt. Men en kille började kleta på mig och jag fick kämpa riktigt hårt för att komma undan honom. Jag minns att jag efteråt inte sade något åt någon och att jag bara försökte vara som om inget hade hänt. Sedan fick jag höra att någon på festen hade sagt jag hade "sängkammarögon" och jag tänkte då att det var därför han fått fel idé om att han kunde göra vad som helst med mig.

Under metoo-hösten funderade Asta på att konfrontera mannen.

– Jag hittade hans fb-profil men insåg att han verkar vara likadan som förut och att ett möte inte skulle ändra på något.

Asta berättar att hon hela livet haft ett stort behov av ömhet och bekräftelse. Närhet har känts bra men det tog ett bra tag innan hon kunde njuta av sex på riktigt. Först nu kan Asta ta komplimanger för vad de är, hon känner sig också bekvämare i sin kropp än någonsin tidigare.

Man måste tacka ja när livet erbjuder olika möjligheter. Om man alltid tackar nej blir det nog tryggt men väldigt tråkigt

Som kvinna började Asta känna sig först efter att hon fick barn. Och kanske inte genast då heller. Första barnet kom när Asta var tjugotre år och det sista barnet sexton år senare. Det sista barnet föddes när Asta var trettionio och Asta menar att förälskelse kan åstadkomma märkliga saker. Barnet var en överraskning precis som förälskelsen.

– Man måste tacka ja när livet erbjuder olika möjligheter. Om man alltid tackar nej blir det nog tryggt men väldigt tråkigt.

Klimakteriet inte så farligt

Asta berättar att klimakteriet inte var särskilt svårt, utan att hon hade föreställt sig något värre.

– Det var lite svettigt om nätterna ibland, men det var allt. Och jag tycker att det är skönt att slippa mensen.

Asta berättar att hon numera är vän med sin kropp och är tacksam över den.

– Jag har förlikat mig med min kropp. Om folk skulle ägna lika mycket energi på att förädla sig själva och sin ande som dom lägger på sin kropp - då skulle världen vara ett mycket bättre ställe.

För att bli av med onödig kroppsfixering har Asta ett enkelt tips.

– Skaffa dig en intellektuell hobby och tänk på annat!

På sommarstugan efter bastu och ett dopp, då trivs Asta som bäst i sin kropp. Här hittar du podden Kroppen och livet och avsnittet med Asta.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln