Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangös turismchef: “Senare skolstart skulle förlänga turistsäsongen”

Från 2019
Jon Lindström.
Bildtext Turismchef Jon Lindström jobbar hårt för att flera turister ska hitta till Hangö.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Turistorter som Hangö skulle vinna mycket på att skolstarten sköts upp till senare i augusti. Det säger turismchef Jon Lindström.

I år har turistsäsongen i Hangö varit väldigt bra, till och med bättre än rekordsommaren förra året. Men i skiftet av juli och augusti bryts turistflödet väldigt abrupt, säger turismchef Jon Lindström.

Därför önskar han att sommarlovet kunde skjutas framåt.

- Det är en önskan som jag delar med många i branschen, att skolornas sommarlov skulle vara lite längre in i augusti, säger han.

Augusti bästa månaden i Hangö

Sture Lagerroos har i 32 års tid haft en guldsmedsaffär i Hangö. Han håller med om att Hangö skulle vinna på att skolstarten i Finland sker senare än den gör i dag.

Lagerroos påpekar att många utländska turister kommer till Finland i augusti och för dem är det en negativ upplevelse när det mesta redan har stängt.

Östra hamnen i Hangö
Bildtext På sommaren kommer många turister till Hangö och parkeringsrutorna fylls i östra hamnen.
Bild: YLE / Linus Westerlund

Också inhemska turister kunde göra snabba avstickare till Hangö ännu i augusti bara det fanns möjlighet till det, fortsätter han.

- Augusti är egentligen den bästa årstiden i Hangö. Vi skulle höra till de stora vinnarna om vi kunde skjuta framåt skolstarten, vi skulle absolut ha stor nytta av det.

Jon Lindström påpekar att de flesta internationella turister de facto har semester i augusti.

- Och då gäller det att butiker och restauranger är öppna. Därför är jag glad över att många företagare håller veckoslutsöppet ända in i slutet av september.

Pop up-butiker på gott och ont

Sture Lagerroos representerar de företagare som har verksamhet i Hangö året om. Under turistsäsongen ökar affärernas antal drastiskt och det är något som har både för- och nackdelar, säger han.

- Om sommaren har vi mellan 20 och 30 klädaffärer och det blir jättemånga som ska dela på kakan. Förstås blir det också större utbud som skapar större trivsel och ger bättre shoppingmöjligheter och det är en del av turismen som lockar till Hangö.

Sture Lagerroos.
Bildtext Sture Lagerroos har haft guldsmedsaffär i Hangö i 32 år.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Jon Lindström är för sin del tacksam över företagare som vågar tänka långsiktigt och satsa på verksamhet också utanför högsäsongen.

Samtidigt är han noga med att inte kritisera de företagare som bara håller öppet i juni och juli.

- Det talas mycket om hållbarhet och miljömedvetenhet inom turistbranschen och jag vill främja och stöda det.

Årets säsong har varit bättre än i fjol

Årets turistsäsong har varit minst lika bra som fjolårets.

Jon Lindström har inga siffror på handen, men på basis av de samtal han har fört med företagare i Hangö verkar juni och juli till och med ha gått bättre än i fjol.

- I år har vädret varit mera ostadigt än i fjol, så det är glädjande att det inte bara hänger på vädret. Så något gott har vi gjort.

Segelbåtar i gästhamnen i östra hamnen i Hnagö.
Bildtext HSF:s gästhamn har haft runt 6 500 övernattningar i juni och juli.
Bild: Marica Hildén / Yle

I HSF:s gästhamn har antalet övernattningar varit runt 6 500 i juni och juli. I fjol var det totala antalet övernattningar runt 7 000 och enligt hamnkapten Oscar Cavonius verkar årets resultat landa på samma nivå.

- Det är bra siffror. Jag tror att folk kom i gång senare i år. Det blev fint väder i ett senare skede och folk kanske sköt upp sin start lite.

HSF tog över gästhamnsverksamheten i östra hamnen år 2017 och då var det totala antalet övernattningar ordentligt under 6 000, säger Cavoinus.

Men för att nå över 7 000 övernattningar krävs det att båtgästerna också dyker upp i maj och augusti.

- I så fall måste vi ha hamnen full också utanför högsäsongen.

Turisterna ersätter fast bosatta Hangöbor

Sture Lagerroos hoppas att Hangö får mera synlighet och uppskattar överlag turismchefens arbete med att marknadsföra staden.

- Turismen blir allt viktigare och viktigare för oss. Under de 32 år som jag har varit här så har antalet Hangöbor gått ner med 40 procent, så kundunderlaget räcker inte till för specialbutiker mer.

Diskussion om artikeln