Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Norrena & Frantz: Sprängfylld kalender eller äntligen lugn och ro? Så förhåller ni er till nystart på hösten!

Från 2019
En flicka omringad av gröna och röda äppel.
Bild: Mostphotos

Hösten är här! För många medför skolstarten och återgången till vardagsrutinerna inspiration att ändra livsstil, testa en ny hobby, möblera om där hemma eller bara luta sig tillbaka och ta det lungt.

Gör hösten dig till Hurtiga Henkka eller Lugna Lena? Tuffar du helst på i gamla hjulspår eller är du sugen på något nytt?

Relationspodden Norrena & Frantz efterlyste folkets bästa inspirationstips inför kalla, klara dagar och mörka mysiga kvällar. Här är era berättelser!

Eva Frantz och Hannah Norrena
Bildtext Relationspodden med Eva Frantz och Hannah Norrena.
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

Blir nästan stressad av allt man borde hinna med

"Jodå, hösten innebär alltid en nystart! Det är nu man ska piffa till sig med nya höstkläder, ny frisyr, ge hemmet en make-over och sätta nya personliga rekord i löparspåret.

Och just ja, man ska jobba också, sylta och safta, gå kurser, göra långkok och hinna läsa en av alla miljontals olästa böcker med en kopp te av egenplockade och torkade örter i soffhörnet. Puh.

I verkligheten är jag glad om jag hinner boka en frissatid innan jul, om jag kommer i jeansen jag hade före semestern - också det innan jul.

Om jag hinner med det jag borde på jobbet mellan alla VAB-dagar med flunssor och magbobbor och om jag lyckas dammsuga en gång i veckan. Expectations vs. reality.

Men, jag älskar verkligen hösten trots allt! Dagar med krispig, frisk luft och härliga färger. Känslan av att ALLT är möjligt. Kalendern är fylld, kurserna bokade, nu kör vi!
- I can do it 43

Stressad bläckfisk
Bild: Yle/Malena Holmström

Njuter av att åtminstone planera nytt

Jag känner igen det här fenomenet. Mina höstar planeras alltid med en stor entusiasm, som avtar vartefter vintern framskrider, för att sedan återkomma där kring midsommar.

Jag börjar kolla in medborgarinstitutens och öppna universitetets kursutbud redan på sommaren och blir irriterad om det inte har dykt upp än. Jag anmäler mig till allt möjligt med överdriven tidsoptimism.

En hel del som jag har tänkt göra blir ogjort men det gör inget. Om jag bara genomför hälften av allt jag planerar så har jag ändå åstadkommit mycket. Jag njuter av att fantisera och planera.
- Rastlös optimist, 28

Jag ska starta eget!

Jag kommer att starta upp mitt eget företag, något som jag har längtat efter väldigt länge. Som utbildad massör kan jag nu hjälpa folk med olika sorters problem. Kan inte vänta tills jag äntligen är igång.
- Anna 32 år

En illustration av en kvinna med portfölj som glatt springer upp för en pil som visar på högkonjunktur.
Bild: Dooder

I höst vill jag studera och hitta kärleken

Jag är en blivande tredjeårsstuderande som börjar skriva på kandin till hösten. Det känns lite skrämmande och nervöst men jag tror nog att det kommer att gå bra. Just nu är jag iallafall motiverad.

Utöver det hoppas jag på att hitta kärleken. När så gott som hela ens umgängeskrets numera har pojk- och flickvän känns det lite jobbigt att vara den enda singeln och alltså den som det är automatiskt synd om.

Hursomhelst ser jag mest fram emot att inleda studielivet och allt vad det innebär!
- Studerande

Illustration med böcker, en ipod med hörlurar och en öppen bok där en person skriver.
Bild: Mostphotos

Stor iver men svårt att hålla i motivationen

Känner SÅ igen mig om nystart vid skolstart. I år har jag funderat på att anmäla mig till någon grupp som joggar/springer i skogen.

Hela semestern har varit ett enda ätande känns det som. Jag ska ha bort mina extrakilon. Jag laddar mitt aktivitetsarband och synkar med telefonen. Nu ska det springas!

Förra hösten kom jag bra igång men sen kom november och det var skönare att stanna hemma. Barnen skulle köras på hobbyn, läxor skulle läsas, middag fixas. Undanflykter.

Hur sjutton ska man klara av att dra sig till gymmet också i november när allt man vill är att gå omkring i yllesockor och en stor lös tröja?
- Jag, 45

Jag vill bli en bättre person överlag

Jag vill vara en mer uppväxt person, jag kanske tänker försöka göra det till en liten dejthöst. Jag ska fokusera mera på träning, hobbyer och skolan. Jag tänker helt enkelt försöka bli en bättre person allmänt.

- Felix 12

Vem vill du vara i höst?

30:23

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln