Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Utrotningshotad öring orsaken till fiskeförbudet i Sibboviken: "Den är helt unik"

Från 2019
Uppdaterad 08.08.2019 08:05.
En pojke står och fiskar på en brygga.
Bildtext Illustrerande arkivbild. All slags fiske i Sibboviken är förbjuden eftersom det i Sibbo å lever en unik öringstam.

Sedan början av augusti är det totalförbud på att fiska i Sibboviken, vilket även har skapat en del diskussion på nätet. Förbudet är till för att skydda en ursprunglig öringstam som lever i Sibbo å.

Gabi Lindholm jobbar som verksamhetsledare för Borgå-Sibbos fiskeriområde. Hon säger att beslutet om fiskeförbudet i Sibboviken inte är något nytt.

- Det här är ett gammalt beslut som Sibbo fiskeområde beslöt om redan 2010 och det har varit i kraft årligen sedan dess, säger Lindholm.

Genetisk unik öring

Orsaken är att det i Sibbo å lever en ursprunglig öringstam som är utrotningshotad och genetiskt unik.

Skylt som meddelar om att fiskeförbud råder i Sibboviken.
Bildtext Skylten visar att fiske i området är förbjudet.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

- Så fiskeområdet och numera fiskeriområdet vill skydda den här fiskstammen och ge den en möjlighet att föröka sig och bli livskraftig, säger Lindholm.

Fiskeförbudet gäller från och med början av augusti fram till sista november i år, och förbudet har orsakat en del diskussion bland annat på nätet.

Många har undrat över varför det egentligen råder fiskeförbud. Andra tycker att ett totalt förbud för all slags fiske är onödigt.

När Yle Östnyland besöker platsen är där, lyckligtvis för öringen, inga fiskare på plats. Däremot en simmare, Timo Lievonen, som säger att han tidigare sett människor meta där.

Numera tror han dock att det svalare vädret och förekomsten av blågrönalger har skrämt iväg dem som fiskar.

"Bättre än alternativet"

Enligt Gabi Lindholm är det nuvarande systemet med ett totalt fiskeförbud en begränsad tid på året ändå bättre än alternativet.

Vattnet i Sibboviken och ett par träpinnar som stiger upp ur det.
Bildtext Sibboviken.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

- Alternativet är en sådan här fiskled som skulle vara i kraft året runt och som skulle sträcka sig långt ut i havet. På en fiskled är nätfiske, långrevsfiske, fiske med katsa, och allt sådant här förbjudet året om, säger Lindholm.

Under perioden då det råder fiskeförbud i området leker öringen. På hösten sätter den sin rom uppe i Sibbo å och fisken kläcks på våren.

- Och så lever den två-tre år här i ån, och växer upp sig lite. Sedan simmar den ut i havet på födovandring, och efter några år i havet när det är dags så kommer den tillbaka till sin hem-å och leker i sin tur, säger Lindholm.

Kan i värsta fall dö ut

Enligt Lindholm har det i tiden funnits en stark öringstam i Sibbo å, och en motsvarande stam finns inte någon annanstans.

- Den är helt unik.

Stammen kan heller inte odlas för tillfället, så det enda alternativet för att skydda den är att den ska få stiga upp och föröka sig i lugn och ro utan att bli bortfiskad.

- I värsta fall kan just den här stammen helt dö ut, säger Lindholm.

Fiskar i en fiskdisk.
Bildtext Illustrerande arkivbild. I Sibbo å finns en öringstam som är helt unik.
Bild: Yle/Malin Hulkki

Kan kanske odlas i framtiden

För att kunna plantera ut öringstammen i framtiden måste den först bli mera livskraftig, förklarar Lindholm.

- Efter det är det möjligt att ta moderfisk, alltså hanar och honor, och befrukta den här rommen med mjölke och sedan ha dem i odlingsinstans.

Men just nu är den här öringstammen så pass liten och svag att man inte kan ta moderfiskar därifrån och börja odla dem, säger Lindholm.

Bild på vattnet från Sibboviken.
Bildtext Fram till sista november är det olagligt att fiska i Sibboviken.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Lindholm berättar att man på Närings-, trafik- och miljöcentralen samt Naturresursinstitutet har sammanställt ett förslag till vattendragspecifika återhämtnings- och förvaltningsplaner för havsöringen i Östersjön.

I den framkommer att just Sibbo å är ett av de vattendrag där det finns en genuin havsöringstam.

- I förslaget står det just att de här förökningsområdena borde restaureras, säger hon.

Arbetet följs upp

Fiskeriområdet har fiskeövervakare som ser till att ingen fiskar olovligt i området.

- Inte är de ju där hela tiden, men ganska ofta särskilt nu när det är fiskeförbud. Sedan har vi samarbete med båtpolisen i Helsingfors och sjöbevakningen, säger Lindholm.

En liten våg som kommer in i stranden.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Efter att leken för den här öringstammen är över ska yngeltätheten följas upp med hjälp av elfiske. Då går man ner i vattnet i ett visst område med en strömförsedd håv som gör att fiskarna svimmar.

En medhjälpare fångar sedan in de avsvimmade fiskarna och därefter artbestämmer man dem och räknar ut hur många och stora de är.

- Och sen sätter man dem tillbaka ut i ån, säger Lindholm.

8.8.2019: Fiskeförbud i Sibboviken och mopomän från Racerborg

18:24