Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tidigare finländsk landslagsspelare med i hyllningsmatch för Tobias Karlsson – matchen spelas i specialbeställda tröjor för att uppmärksamma HBTQ-rättigheter: "Det är något som präglat mig och min insats"

Från 2019
Tobias Karlsson i Flensburg.
Bildtext Tobias Karlsson fick avsluta handbollskarriären med ett tyskt mästerskap.
Bild: imago sport/AOP

Sveriges tidigare landslagskapten avslutade i år sin aktiva handbollskarriär. På lördag spelas en avskedsmatch där den mångåriga landslagsstjärnan hyllas. Hyllningsmatchen spelas mellan Tobias Karlssons All star-lag och SG Flensburg-Handewitt. Den tidigare finländska landslagsmålvakten Janne Ekman är en av All star-spelarna.

I juni avslutade försvarsspecialisten Karlsson sin aktiva handbollskarriär genom att ta hem sitt andra mästerskap på raken i Bundesliga. Allt som allt blev det tolv säsonger i den tyska ligan, de tio senaste i SG Flensburg-Handewitt.

Flensburg efter att de vunnit Bundesliga.
Bildtext Karlsson fick ett bra avslut på karriären i och med Bundesligatiteln.
Bild: Horstmüller /AOP

Men riktigt sin sista match har han inte spelat. Hyllningsmatchen inkommande lördag blir hans sista, där han spelar i ett All Star-lag med spelare som varit viktiga för honom under hans karriär.

Riktigt många stora profiler är med i laget och matchen såldes slut snabbt skriver Handbollslandslaget på sin webbplats.

I pressmeddelandet publicerades hela Karlssons All star-lag och med i truppen finns också Jan "Janne" Ekman som spelat 29 landskamper för Finland åren 2003–2007.

Tobias Karlssons All star-lag

Ekman har dubbelt medborgarskap och har också representerat Sverige. Med Karlsson spelade han i Hammarby där de vann två SM-guld 2006 och 2007.

Utöver den publicerade truppen lär också fler nuvarande och tidigare internationella toppspelare finnas med men namnen är tillsvidare hemliga.

HBTQ-rättigheter närvarande också under hyllningsmatchen

Tobias Karlsson har blivit känd också utanför handbollsplanen. Karlsson har under flera år kämpat för människors lika värde och tagit ställning i frågor gällande HBTQ-rättigheter.

I träningsmatcherna inför handbolls-EM i Polen 2016 valde landslagskaptenen till exempel att spela i en regnbågsfärgad kaptensbindel.

Hans val väckte då stora diskussioner. Till slut förbjöds flerfärgade kaptensbindlar under själva EM.

Också i Tyskland uppmärksammades hans arbete och under en match i fjol färgades hela hemmaarenan i regnbågsfärger.

– Tobias Karlsson är en av handbollslandslagets viktigaste spelare genom åren, inte bara genom insatserna på planen utan även hans engagemang för HBTQ-frågor utanför planen, säger Handbollslandslagets VD Stefan Lövgren i pressmeddelandet.

Under avskedsmatchen i helgen kommer hans All star-lag att bära specialtryckta tröjor för att hans arbete för HBTQ-rättigheterna också ska synas i hans sista match.

– Det är något som präglat mig och min insats inom idrotten de senaste åren ganska tydligt och därför vill jag att det ska synas också. Det har varit en viktig del för mig.

– Det kommer finnas tydliga inslag i de specialtryckta matchtröjor som mitt lag kommer bära. Det kommer bland annat vara specialtryckta numror med regnbågsfärger, säger Karlsson i en intervju för radiokanalen P4 Blekinge.

Karlsson fortsätter i andra uppgifter i landslaget

Utöver sina två guld i Bundesliga har Tobias Karlsson blivit svensk mästare tre gånger (2006–2008), Champions League-mästare (2014) samt tysk cupmästare (2015).

I landslaget har han spela 180 landskamper och tagit hem ett OS-silver.

Handbollslandslaget meddelade i juni också att han fortsättningsvis kommer vara en del av landslaget och blir team manager för laget.

Tobias Karlssons hyllningsmatch kommer att sändas gratis på Handbollslandslagets webbplats.

Diskussion om artikeln