Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Venezuela drar sig ur samtal med oppositionen i protest mot USA:s senaste sanktioner

Från 2019
Uppdaterad 08.08.2019 06:08.
Venezuelas president Nicolas Maduro vägrar att fortsätta förhandlingar med oppositionen efter USA:s nya, omfattande sanktioner
Bild: EPA-EFE/MIRAFLORES PRESS

Venezuela drar sig överraskande ur planerade samtal med oppositionen i protest mot USA:s senaste sanktioner. Beskedet om att president Nicolas Maduros regering avslutar förhandlingarna där Norge fungerar som medlare, kom bara några timmar innan mötet skulle börja på Barbados.

Maduros regering hotar dessutom att granska hela förhandlingsprocessen på nytt.

President Donald Trump fryste i måndags Venezuelas tillgångar i USA och införde ett totalt handelsembargo i ett nytt försök att tvinga Maduro att avgå.

De försöker spränga dialogen med dynamit. Men ingen, inte 1 000 stycken Trump eller 500 stycken Bolton kommer att förmå oss att lämna förhandlingsbordet

Regeringen motiverar sitt beslut att dra sig ur förhandlingarna också med att oppositionsledaren Juan Guaidó verkar stöda och glädja sig över sanktionerna som utgör ett nytt, hårt slag mot krisdrabbade Venezuela.

- Venezolaner har nog noterat hur ledaren för oppositionen, Juan Guaidó, har jublat över och förespråkat dessa skadliga åtgärder, säger regeringen i ett uttalande.

Talman Juan Guaidó försäkrar att regeringens beslut inte påverkar hans kampanj att avsätta president Nicolas Maduro
Bildtext Oppositionsledaren Juan Guaidó stöder de nya omfattande sanktionerna som utgör ytterligare ett hårt slag mot krisdrabbade Venezuela
Bild: EPA-EFE/RAYNER PENA

Parlamentets talman Guaidó som över 50 länder har erkänt som Venezuelas övergångspresident, sade på onsdagen att sanktionerna "är ett straff för dem som stjäl och skor sig på misär."

Guaidó utropade sig i januari till president för en övergångsperiod, men hans kampanj för att avsätta Maduro verkade ha mattats av under våren och sommaren.

Även USA och den hökaktiga kretsen kring Trump såg ut att ha gett upp hoppet om att snabbt tvinga Maduro i landsflykt, innan de nya sanktionerna plötsligt kungjordes.

Nu tycks Guaidós kampanj ha fått ny energi av de nya sanktionerna. På onsdagen sade Guaidó att "Maduro kunde hjälpa sitt land genom att överge presidentpalatset, Miraflores, för då kan sanktionerna hävas i morgon bitti."

Oppositionens förhandlingsdelegation som redan var på plats på Barbados, togs i alla på sängen av beslutet som innebär att den sjätte förhandlingsomgången ställs in.

Protest framför sjukhus i Venezuela där bland annat brist på vård är ett stor problem.
Bildtext Utarmade venezolaner protesterar utanför ett sjukhus mot den akuta bristen på vård och mediciner
Bild: EPA-EFE/Miguel Gutierrez

- De har i dagar försäkrat att de tror på fred och Osloprocessen men de förskräcks av de första tecknen på en förändring, säger parlamentsledamoten Stalin Gonzalez som leder oppositionens förhandlingsdelegation.

Samtalen började i maj under norsk medling, och förhandlingsdelegationerna har flugit fram och tillbaka till Barbados i tills vidare fruktlösa försök att finna en fredlig väg ut ur den politiska och humanitära kris som Venezuela befinner sig i.

Inga detaljer har läckt ut om hur samtalen har framskridit, för bägge parter har varit ytterst tystlåtna.

Maduros anhängare har anklagat USA och Trumps hårdföra nationella säkerhetsrådgivare John Bolton, för försök att sabotera förhandlingarna med de nya sanktionerna.

- De försöker spränga dialogen med dynamit. Men ingen, inte 1 000 stycken Trump eller 500 stycken Bolton kommer att förmå oss att lämna förhandlingsbordet, konstaterade utrikesminister Jorge Arreaza ännu i tisdags.

Källor: Reuters, AP

Diskussion om artikeln