Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Polisen har fått ett tiotal tips gällande värdetransportrånet i Åbo år 2002 - polisen återupptog den nedlagda utredningen i våras

Från 2019
Rånare försöker bryta sig in i en värdetransport.
Bildtext Polisens bilder från en övervakningskamera vid parkeringsplatsen där rånförsöket genomfördes 2002.
Bild: Tapio Kiviharju / Polisen i sydvästra Finland

Polisen i Sydvästra Finland har fått flera tips gällande ett försök till värdetransportrån i Åbo år 2002. Polisen öppnade den 17 år gamla utredningen i maj och bad om vittnen.

Kriminalkommissarie Aki Lahtinen säger att orsaken till att man valt att öppna utredningen igen är att man fått cirka tio tips som polisen kommer att gå igenom under hösten.

- Vi fick ungefär tio potentiella tips som vi granskar som bäst. Vi hoppas kunna komma vidare med ärendet med hjälp av de här tipsen, säger Lahtinen.

Han säger att det finns en tydlig orsak till att man valt att ta upp utredningen igen. Men polisen kan i det här skedet inte berätta mer om utredningen.

- Överlag har polisen en skyldighet att granska olösta brott med jämna mellanrum, säger Lahtinen.

Då det handlar om brott med grov brottsrubriceringar har polisen en skyldighet att ta upp händelsen igen. Enligt Lahtinen fanns det orsak att ta upp värdetransportrånet igen.

- I samband med att vi började granska händelsen igen har vi upptäckt detaljer som för utredningen vidare. Mer kan jag inte berätta i det här skedet.

- Under hösten får vi förhoppningsvis något klarhet i om fallet förblir ett mysterium eller om vi kommer vidare, fortsätter Lahtinen.

Exceptionellt i Finlands kriminalhistoria

Rånet förblev i tiderna ett försök i och med att gärningsmännen inte lyckades ta in sig i värdetransportfordonet med en vinkelslip utanför Prisma på Tammerforsvägen. Bilens väktare var inne i butiken då rånförsöket ägde rum.

Männen flydde i en Chevrolet Chevy Van skåpbil innan polisen kom till platsen.

Polisen mötte rånarna i flyktbilen på Mauno Tavastvägen och inledde en biljakt.

Under biljakten sköt rånarna mot polisen flera gånger och spred också ut farthinder och spikar som skulle försvåra polisens framfart.
Fallet utreddes som försök till grovt rån och försök till två mord eftersom två poliser utsattes för kulregn under biljakten.

Rånförsöket var exceptionellt i Finlands kriminalhistoria och var professionellt organiserat och genomfört. Rånförsöket förorsakade stor fara för utomstående och polisen.