Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nytt avtal ger Kvarkenregionen muskler i Bryssel - lättare att få pengar till investeringar

Från 2019
Uppdaterad 08.08.2019 14:06.
Joakim Strand (SFP).
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Jonas Mastosalo

Sex städer på båda sidorna av Kvarken bildar ett nytt område för samarbete inom EU. Det nya samarbetet ska göra det lättare för Kvarkenregionen att få pengar från EU.

- Vi får mer muskler mot Bryssel då det gäller att locka hit investeringar inom forskning och innovation, säger riksdagsledamot Joakim Strand (SFP).

Det handlar om ett EGTS-område, ett juridiskt verktyg som möjliggör samarbete över riksgränsen i två eller flera EU-länder. Städerna Vasa, Jakobstad, Karleby, Seinäjoki, Umeå och Örnsköldsvik kommer att ingå i ett första skede.

Enligt Joakim Strand möjliggör EGTS en direkt kommunikation med instanser inom EU. EGTS är en förkortning av Europeiska grupperingar för territoriellt samarbete.

Enda i sitt slag i Norden

Det finns ett femtiotal EGTS-avtal runt om i Europa, men avtalet som undertecknas för Kvarkenområdet är det enda i sitt slag i Norden.

Det nuvarande Kvarkenrådet försvinner och ombildas till ett EGTS-område. Kvarkenrådet är en registrerad förening.

- När vi åker till Bryssel för att diskutera investeringar - stöd till exempel - behöver vi inte längre förklara att vi är en förening någonstans i norra Europa.

- De inser att vi kommit så långt i vårt samarbete att vi har specialstatus med europeiska verktyg. Vi är på kartan på ett annat sätt, säger Strand.

Även privatpersoner och småföretag gynnas

Inom samarbetsområdet ska det bli lättare att samverka och hitta samarbetsmöjligheter som gynnar samtliga parter.

Strand säger att också privatpersoner och småföretag kommer ha nytta av samarbetet.

- Allt det vi gör så gör vi för att stärka området - att locka investeringar som genererar arbetsplatser. Mycket handlar ju också om att se till att kommunikationerna är i skick, säger Strand.

Firar avtalet i Vasa

Processen med avtalet har varit lång, men nu är allt så gott som klart förutom några formaliteter som reds ut före årsskiftet. På torsdagen firade man avtalet med festligheter på Wasa Innovation Center i Vasa.

Bland andra utrikeshandelsminister Ville Skinnari (SDP) och minister för nordiskt samarbete och jämställdhet Thomas Blomqvist (SFP) deltog. På plats var också riksdagsledamöterna i Vasa valkrets och Sveriges ambassadör i Finland Anders Ahnlid.

Diskussion om artikeln