USA skärper sanktionerna, president Maduro sitter fortfarande vid makten och på penningkistan - och venezuelanernas armod bara växer
De skärpta sanktioner som USA riktar mot Venezuela gör människor fattigare och allt mer beroende av den venezuelanska regeringen. Finlands tidigare ambassadör i Venezuela, Mikko Pyhälä, säger samtidigt att president Nicolás Maduro och hans vänner har pengar men att de inte vill använda dem för folkets välmåga.
USA försäkrar att de nya sanktionerna inte ska gälla mat, mediciner eller kläder - men Venezuela betraktar sanktionerna som ett totalt ekonomiskt embargo, och anklagar USA för de konsekvenser som sanktionerna får för folket.
Venezuelas utrikesminister frågar sig hur venezuelanerna ska kunna köpa mediciner.
- Det är hyckleri av USA att påstå att de här så kallade sanktionerna - dessa dekret - beskyddar anskaffningen av mediciner. Det stämmer inte eftersom mediciner kan köpas bara via transaktionsbanker. Du måste betala för det, men du kan inte betala eftersom du inte kan använda dig av det internationella finansieringssystemet, säger utrikesminister Jorge Arreaza.
Landet blir fattigare och ledarna sitter kvar på sina poster
Analytikern Luis Vicente
- Vi kommer att få se det som sker i länder som Iran och Nordkorea; befolkningen blir fattigare. Landet blir utarmat, och ledarna sitter kvar på sina poster. Och befolkningen blir mer och mer beroende av sina ledare, säger analytikern Luis Vicente Leon till Al Jazeera.
Ingen bensin gör att jordbrukarna inte kan transportera sina produkter
Mikko Pyhälä - tidigare verksam som Finlands ambassadör i Venezuela - anser att det största problemet med sanktionerna är följderna för jordbruket.
Pyhälä säger att jordbrukarna inte har tillgång till bensin eller diesel och att de därför inte kan transportera sina produkter till marknaden och konsumenterna. De får inte heller andra varor som behövs för jordbruk.
- Nästan all input försvann efter att Maduro nationaliserade den privata firman Agroisleña för några år sen, och gav över all jordbruksekonomi till militären som varken har kunnande eller pengar till förfogande, säger Pyhälä.
- USA:s sanktioner gör det nästan omöjligt att producera bensin i Venezuela. Skulle det å andra sidan tillåtas, smugglas den största delen av produktionen till Colombia - med jättestora vinster. Här borde man få till stånd en internationell lösning i stället för att ytterligare utvidga USA:s sanktioner.
President Maduro och hans vänner har mängder av pengar men vill inte använda dem
Mikko Pyhälä, Finlands tidigare ambassadör i Venezuela
Mikko Pyhälä säger ändå att man ska minnas att president Nicolás Maduro och hans stödtrupper har mycket pengar men att de inte vill använda dem.
- De har enorma inkomster som hänför sig till illegal handel med guld, coltan, diamanter och särskilt narkotika. Också smugglingen av bensin till Colombia inbringar pengar. Och penningtvätt ger stora vinster.
Pyhälä påpekar också att Venezuelas olja fortsätter att flyta till USA, men genom Rysslands Rosneft som tar en "lämplig provision".
- Då president Maduro säger att befolkningen kommer att lida av USA:s sanktioner så säger han det för att få omvärldens stöd och förståelse. Maduro vet att han inte har folket på sin sida - och han bryr sig inte.
Pyhälä påpekar att 90 procent av folket betraktas av FN som fattiga, och att de flesta av dem inte vill stöda president Maduro.
Nu finns det starka krafter inom militären som vill att Maduro avgår
Mikko Pyhälä
Pyhälä bedömer att det nu finns starka krafter inom militären som vill att Maduro avgår.
- Det förbereds internationella åtal (International Criminal Court) mot ledare i Venezuela, och många militära ledare riskerar att själva bli ställda inför domstol och dömas. Nu börjar de bli rädda för åtal. Militären vill inte genomföra en kupp - men vill däremot pressa Maduro. Jag tror att det är den här vägen som man kan finna en lösning.
Mikko Pyhälä tror inte på en politisk lösning med Norge som medlare.
- Maduro går inte frivilligt med på en kompromiss. Det är bara militären som kan tvinga honom att gå. Men det blir nog ingen militärkupp. Det hela kommer att presenteras som en kompromiss efter förhandlingar med oppositionspolitikern Juan Guiadó.
- Och det kommer att ta sin tid.
USA:s nya sanktioner är hårdare än tidigare
Tidigare riktade USA sina sanktioner mot venezuelaner som var anknutna till president Nicolás Maduros regim och Venezuelas statliga oljebolag PDVSA som USA anklagar för kränkning av mänskliga rättigheter, narkotikasmuggling och korruption.
De nya sanktionerna innebär att venezuelanska tillgångar i USA beslagtas, och att amerikanska företag förbjuds att idka affärsverksamhet i Venezuela.
Också privata företag oroar sig över ett överdrivet tillmötesgående och att många försöker undvika ilskna reaktioner i USA. Det finns en risk för att människor helt upphör med sina affärer med venezuelanska företag.
Man kan sammanfatta det så här: Vill du göra affärer i Venezuela eller vill du göra affärer med USA?
John Bolton, USA:s nationella säkerhetsrådgivare
John Bolton, USA:s nationella säkerhetsrådgivare, sade nyligen i Peru att han tror att det för vilken internationell bolagsledning som helst är viktigt att fråga sig om det är värt att ge Maduros illegitima regering inkomster och därmed riskera sin affärsverksamhet i USA.
Enligt John Bolton kan man sammanfatta det hela så här: "Vill du göra affärer i Venezuela eller vill du göra affärer med USA?"
Vardagen är svår
Dagens Venezuela kämpar med en mycket svår ekonomisk kris som har lett till att miljontals människor flytt till andra länder.
Många venezuelaner väntar på en chans att bege sig i väg - bort från de svårigheter som möter dem varje dag i hemlandet.
Colombia har tagit emot allra flest migranter från Venezuela. President Ivan Duque meddelade i början av veckan att landet kommer att bevilja 24 000 barn till venezuelanska migranter medborgarskap.

Källor: Al Jazeera, AP, AFP, Reuters, BBC