Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Anna-Pia Svarvar överlevde en livsfarlig förlossning och dotterns alltför tidiga död: "Jag bestämde mig tidigt för att vår familj inte skulle förbli olycklig"

Från 2019
Anna-Pia Svarvar i profil. Hon ser glad ut.
Bildtext Anna-Pia Svarvar skrattar ofta och mycket.
Bild: Barbro Ahlstedt/YLE

Anna-Pia Svarvar var tjugotre år när hon födde sin första dotter. Det var en förlossning som höll på att kosta henne livet.

Men Anna-Pia överlevde, och är numera fyrabarnsmamma. Till familjen hör tre barn som finns här och Mathilda som bara blev fem år gammal. Anna-Pia är en av de åtta kvinnorna som deltog i podden Kroppen och livet.

– När Mathilda dog bestämde jag mig tidigt att det inte ska definiera vår familj. Att vi inte ska förbli olyckliga på grund av det. Hon gav oss så mycket mening.

Mycket gick fel under graviditeten och förlossningen

Mathilda som föddes med ett akut kejsarsnitt drabbades av en grav CP-skada men det fanns inga indikationer på att hon skulle få ett så kort liv.

Anna-Pia som själv höll på att dö under förlossningen berättar att båda föräldrarna kände sig mycket tacksamma över att både mamma och dotter hade överlevt förlossningen.

– Vi hade haft missfall tidigare så vi var ju överlyckliga över att hon levde.

Anna-Pia berättar att graviditeten egentligen var alldeles normal förutom att hon från vecka tjugo framåt hela tiden hade ont under revbenen på vänstra sidan.

Det kändes som om det fanns en pinne instucken genom kroppen.

På sjukhuset tog man ett blodprov för att kolla att Anna-Pia inte led av leverförgiftning. Levervärdena var bara lite förhöjda och läkaren tyckte att det var okej. Havandeskapsförgiftning konstaterades först efter förlossningen.

Mathilda var beräknad till julen. Två veckor innan beräknad förlossning sade barnmorskan att nu behöver man inte komma in för kontroll mera.

Anna-Pia går upp fem kilo på en mycket kort tid efter detta och på annandag jul får Anna-Pia ett epileptiskt anfall.

Anna-Pias man berättar för henne att hon har krampat och ramlat omkull. En ambulans hämtar Anna-Pia och på sjukhuset kollar man genast hjärtljuden som är ner i sjuttio och hela tiden sjunker ytterligare.

Sju minuter efter att Anna-Pia kommer till sjukhuset har man förlöst dottern med katastrofkejsarsnitt.

Mathilda föds utan puls men återupplivas under en timme, därefter förs hon till intensivvården.

Anna-Pias livmoder är nu ihopsydd, men magen är ännu öppen och hon blöder i fem timmar. Blodet kan inte koagulera, hon får femton påsar blod.

Organen börjar stänga ner och livet hänger nu på en mycket skör tråd. Men ett mirakel inträffar och läkaren får stopp på blodflödet.

Efter detta är Anna-Pia nedsövd i ett eller två dygn.

– Jag har själv inga trauman från den här tiden, jag var ju helt borta. Det tog tre dagar innan jag ville veta vad som hade hänt, jag visste ju att Mathilda var på intensiven, men då i början var jag inte orolig.

– Vi var bara lyckliga över att både barnet och jag var vid liv. Vi kunde båda ha dött, men nu var vi ju två på plus.

Opererade bort livmodern

Blod har länge varit ett tema i Anna-Pias liv. Mensen har inneburit enorma blödningar och värk på grund av ett myom. Mensen var inte bara riklig utan också långvarig.

– Jag var mensfri högst en vecka i månaden. Mensen styrde mycket och framför allt blev hemoglobinvärdet mycket lågt.

För några år sedan opererades livmodern bort och lättnaden är stor.

Utmaningarna har nämligen inte tagit slut, Anna-Pia har också ett hjärta som krånglar, men svårigheterna har inte påverkat livsglädjen.

Här kan du lyssna på Anna-Pias kroppsresa kan du lys och möta en kvinna med såväl styrka, humor som perspektiv.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln