Maria Söderholm: “Man kan vara tjock och vältränad samtidigt”
Maria Söderholm är en femtioårig fysioterapeut. Hon leder motionstimmar, har två barn och beskriver sig själv som en företagande, handarbetstokig och rotlös västnylänning.
I det sjunde avsnittet av Kroppen och livet berättar Maria om hur det är att leda motionstimmar som överviktig.
– Jag tycker om att fara runt, jag har bott på många ställen och får ångest ifall jag bor för länge på ett och samma ställe, berättar hon.
En av Marias största passioner är träning.
– Jag mår riktigt bra när jag är i gymmet och får visa hur stark jag är. Jag älskar styrkelyft.
Arnold Schwarzenegger är en idol
Maria började träna med tyngder redan som tolvåring. Hennes pappa tillverkade tyngder åt henne och Maria minns de inspirerande planscherna med Arnold Schwarzenegger.
– Jag ville vara som honom, ett muskelknippe. Det vill jag fortfarande!
Maria jobbar som fysioterapeut, fysiktränare och jumppaledare och hon bedömer att hon har ungefär fyrtio kilo övervikt.
Övervikten är både är fördel och en nackdel.
Nackdelen är den att Maria själv känner att hon ofta vill visa att hon verkligen kan leverera allt som behövs och mera därtill.
En fördel och en ganska viktig sådan är att de som deltar i hennes timmar kanske kan identifiera sig l'ttare med henne än med en tränare som är i toppform.
– Den som är överviktig kanske känner sig nervös inför att träna på gym. Då kan det vara bra att de ser mig där och märker att de inte är ensamma.
Även om Maria själv är en förebild för många har det förstås funnits svåra stunder.
– Tidigare pejlade jag alltid runt för att kolla ifall jag var den fetaste på en fest eller ja, var som helst. Jag gör det mer sällan nu, men om jag går en utbildning som har med hälsa och idrott att göra kan jag nog fortfarande reflektera över det.
Maria berättar att hon verkligen gör allt hon kan för att komma över behovet att bevisa att hon är kapabel och kan, minst lika bra och helst mycket bättre än alla andra.
– Visst har jag blivit förnuftigare. När det gäller träning tar jag det lite lugnare och ser till att inte skada kroppen med för tung träning. Däremot är det precis vi kvinnor över fyrtio som absolut borde träna styrketräning.
Både tjocka och smala borde lyfta tyngder
– När vi blir äldre minskar muskelmassan och risken att drabbas av osteoporos ökar. Styrketräning motverkar bägge och både tjock och smal gynnas av att lyfta tyngder.
Maria skulle gärna ha en mindre mage och hon vet att hon stressar för mycket.
Stress och hormonet kortisol som utlöses av stress gör att man lättare samlar på sig fett. Och för mycket fett är givetvis inte något att sträva efter.
– Vi vet att fettvävnad matar på inflammationer så det är klart att det inte är bra, därför är motion det bästa medicinen eftersom den är antiinflammatorisk.
När kroppen börjar värka är det också lätt hänt att man drar sig för att träna och utsätta sig för ännu mera värk i form av exempelvis träningsvärk. I många fall är det precis det man skall göra menar Maria.
– Om jag har ont i knät men sedan tränar benpress i gymmet så blir jag snart värkfri, det har jag upplevt flera gånger. Och viktigast av allt, träning skall inte vara ett straff, träning skall vara en belöning, avslutar Maria.
Lyssna på Kroppen och livet för att höra Maria Söderholm berätta mera om sin träningspassion, men också om singelskap, kärlek och vältränade rumpor - och välutvecklade underarmar.