Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

“Stress är ditt eget val” - Petra Blomqvist gick en sexibilitykurs som förändrade hennes liv

Från 2019
Petra Blomqvist naken på ett berg med mossa.
Bildtext Petra Blomqvist känner det ibland som att hon både äter kakan och har den kvar.
Bild: Barbro Ahlstedt/YLE

Petra Blomqvist kände sig uttorkad redan som 35-åring och fattade ett drastiskt beslut som ledde till att hon hittade ett nytt sätt att leva utan stress och med mera lust.

Blomqvist är snart femtio år gammal. När hon var ung gjorde hon allt det som förväntades av henne, studerade på universitet och var duktig flicka, men det var hela tiden någonting som kändes fel.

Den stora vändpunkten kom när hon beslöt sig för att gå en sexibilitykurs,. Efter det blev ingenting mera sig likt.

– Jag var livrädd, rädd för att jag skulle förstöra mitt liv helt enkelt.

Den största faran var att parförhållandet inte skulle klara av att Petra Blomqvist gick kursen.

– Men min man godkände det. För honom var det ok att jag inom ramarna för kursen undersökte min sexualitet tillsammans med andra personer.

Rädda för sexuella känslor

Numera beskriver hon sig som polyamorös, det vill säga att hon kan ha förhållanden med flera personer samtidigt.

Jag var livrädd, rädd för att jag skulle förstöra mitt liv helt enkelt

– Dessutom handlar inte allt om sex. Ibland är vi så rädda för sexuella känslor att vi missar fina vänskaper. Vi är rädda för att en ny vänskap skall dra in oss i något som har med sex att göra, men det kanske är på ett andligt plan det är meningen att man skall mötas.

Petra Blomqvist som kommer från de österbottniska slätterna berättar att hon är uppfostrad till att vara en fin flicka och göra det rätta.

Hon började studera i Åbo men berättar att det inte kändes bra och att pro gradun helt enkelt inte gick skriva.

– Jag bara kunde inte. Det gick inte, så där kan jag egentligen inte säga att jag var modig, för jag hade egentligen inte något annat alternativ än att lämna det akademiska.

Japan började locka och hon studerade shiatsu och shindo, två olika sorters meridianmassage-tekniker, men det riktigt stora förändringen kom först när hon beslöt sig för att delta i sexibilitykursen.

– Vi är så rädda för allt som har med sexualitet att göra. Som om det vore livsfarligt, vi kanske inte ens prata om det med vår partner.

– Jag utför tantramassage och de flesta män som kommer avslöjar att de inte vågar berätta för sin partner att de kommit till mig.

När Petra Blomqvist berättar om sitt liv sprudlar hon, hon skrattar och skakar på huvudet när hon försöker förklara hur livet ser ut just nu.

– Det är som att jag får äta kakan och ha den kvar.

Starkt systerskap på yonikurser

Petra Blomqvist delar gärna med sig av kakan, exempelvis genom de yonikurser hon börjat organisera för kvinnor.

Yoni är sanskrit och ett namn man använder för vaginan eller vulvan. Hon menar att det är helande att tillsammans med andra kvinnor visa sin yoni för varandra, titta och känna.

– Det uppstår ett starkt systerskap på kurserna. Vi skrattar som småflickor.

Målet med kurserna är att få bättre kontakt med sin vagina, göra sig av med eventuell skam över det egna könet och också öka sin känslighet.

– Många är ganska okänsliga i sin vagina, vi kan öva upp det igen.

Petra Blomqvist naken på ett berg med mossa.
Bildtext Petra stressar inte mera.
Bild: Barbro Ahlstedt/YLE

När det kommer till stress säger hon att det är ens eget val ifall man stressar.

– Om du skyller din stress på någon annan eller något annat är det inte rätt eftersom det är du som stressar. Det är du som har valt att stressa, därför kan du också välja bort att göra det.

Lyssna här för att höra Petra berätta om sin kropp och sitt liv, om tantra- och yonimassage och om att göra sitt eget liv större och friare.

Mer om ämnet på Yle Arenan