Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Martti Jylhä avslutar karriären – säger sig ha fått nytt perspektiv på livet: "Bristen på motivation, eller känslan av att andra saker är viktigare, kan inte läkare eller fysioterapeuter fixa"

Från 2019
Martti Jylhä, 2016.
Bildtext Martti Jylhä avslutar sin karriär.
Bild: All Over Press

Landslagsskidåkaren Martti Jylhä meddelar att han avslutar sin karriär som skidåkare. 32-åringen har dragits med ryggproblem så gott som hela karriären, och under sommarens rehabilitering har han funderat över sin egen motivation. Beslutet blev att den inte längre är tillräckligt stor för att fortsätta karriären som elitidrottare.

– Under det senaste året har de sorgliga nyheter som nått vår skidfamilj också gett mig nytt perspektiv på livet: den viktigaste av alla onödiga saker, idrotten, har inte längre känts så viktig.

– När man lever en idrottares liv, är den egna bubblan liten och synfältet snävt. Tanken på att fortsätta i den bubblan lockar inte längre, säger Jylhä i pressmeddelandet.

Jylhä berättade om beslutet också på Twitter och Instagram där han publicerade en två minuter lång video med bilder från karriären.

– Livet kan vara ganska kort – och varenda dag är viktig – därför känner jag att jag inte längre vill använda de dagarna till idrott eftersom det inte längre känns viktigt för mig, säger han i videon.

Ryggproblem påverkade – motivationen avgjorde

Ryggproblemen som Jylhä dragits med under så gott som hela karriären påverkade också det slutliga beslutet att lägga skidorna åt sidan.

Under sommaren har han i lugn och ro kunnat rehabilitera ryggen och träna. Samtidigt säger han att han vetat att beslutet gällande en fortsatt karriär enbart är hans att ta och ingen har pressat honom.

– Ryggen kunde antagligen inkommande vinter vara i sådant skick att jag klarar mig. Jag tror ändå inte att jag längre skulle nå den nivå jag skulle vilja.

Martti Jylhä i skidspåret i Ruka 2018.
Bildtext Ryggproblemen hindrade Jylhä från att prestera på högsta nivå förra säsongen.
Bild: Lehtikuva

– Senast då jag på sommaren cyklade 200 km från Jyväskylä till Tahko förstod jag att jag är redo för ett nytt sorts liv, säger Jylhä.

Sist o slutligen var det bristen på motivation som fick honom att ta beslutet. Det trots att kroppen kanske hade tillåtit några år till i skidspåret.

– Bristen på motivation, eller känslan av att andra saker är viktigare, kan inte läkare eller fysipoterapeuter fixa.

Martti Jylhä med VM-guldet.
Bildtext Martti Jylhä vann VM-guld som junior i U20-VM i Italien.
Bild: Lehtikuva

Fortsättningsvis aktiv i skidvärlden

I juniorålder vann Martti Jylhä VM-guld på 10 kilometer och VM-silver i sprinten. Också som senior deltog han i flera mästerskap. I OS 2018 var han tia i sprinten och i VM 2017 var han sjua på samma distans.

Jylhä deltog för första gången i världscupen år 2006 då han var 18 år gammal. Där tog han också karriärens första världscuppoäng. Hans bästa placering kom i världscupdeltävlingen i Davos, Schweitz 2013 där han var tvåa i sprinten.

Jylhä har också varit aktiv inom skidåkningen utanför skidspåren.

Han sitter med i internationella skidförbundets idrottarkommission. Sedan i maj är han kommissionens manliga ordförande. På den posten kommer han att fortsätta åtminstone de två följande säsongerna.

Dessutom har Jylhä lovat att vara tillgänglig den kommande säsongen ifall hans förening Vuokatti Ski Team behöver honom i sprinttävlingar.

– Det är jag skyldig dem som förening eftersom deras roll under min idrottskarriär har varit otroligt viktig, säger Jylhä.

Hela skidförbundets pressmeddelande kan läsas här.

Diskussion om artikeln