Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stockmann publicerar resultatsiffror på fredag - placerare hoppas på konkreta åtgärder från ledningen

Från 2019
Helsingin Stockmannin tavaratalo / 30.11.2019
Bildtext Stockmann saknar både kunder och en ordinarie vd.
Bild: Jouni Immonen / Yle

Varuhuskoncernen Stockmann publicerar sin resultatrapport för perioden april-juni på fredag morgon. Placeringsproffset Kim Lindström väntar sig inte några goda nyheter.

- Troligtvis har det gått ungefär lika dåligt som tidigare i år. Goda råd är dyra, säger Lindström.

Han hoppas framförallt på klara, konkreta besked från Stockmanns ledning: hur tänker man bryta den långa förlustsviten och göra verksamheten lönsam igen.

Stockmann har flera svåra år bakom sig och ledningen är nu i praktiken tvungen att överväga också drastiska åtgärder, som att sälja en del av verksamheten.

Sälja, spara eller skära ner?

- Problemet i Stockmann just nu är att de har svårigheter att klara sina löpande utgifter med de operativa intäkter som kommer in i kassan. Det kan inte fortsätta hur länge som helst, konstaterar Lindström.

Stockmanns ledning meddelade i vintras att varuhusets sortiment ska ses över, webbhandeln ska bli bättre och kostnaderna ska ner. I juni kom beskedet att 150 jobb försvinner, men frågan är om sparprogrammen räcker.

Stockmann i Helsingfors
Bild: Yle/Carolina Husu

Varuhuset i Helsingfors centrum är Stockmanns mest värdefulla enskilda tillgång.

Fastigheten kunde sannolikt säljas till ett bra pris, men då skulle Stockmann inte längre kunna använda fastigheten som säkerhet för sina lån. För själva varuhusverksamheten skulle det också betyda omställningar.

Ett annat alternativ är att sälja ut Lindex-kedjan, men då skulle förstås också kassaflödet från Lindex försvinna. Lindex goda resultatutveckling har varit en av få ljuspunkter i Stockmanns resultatrapporter.

När får Stockmann en ny vd?

Stockmann har dessutom varit utan ordinarie verkställande direktör i över fyra månader. Förre vd:n Lauri Veijalainen sade upp sig i slutet av mars och nyvalde styrelseordföranden Lauri Ratia fick då blixtsnabbt ta över.

Lauri Ratia / Hallituksenpuheenjohtaja / Tj / Stockmann 30.04.2018
Bildtext Stockmanns styrelseordförande Lauri Ratia.
Bild: Jouni Immonen / Yle

Ratia är en tungviktare med erfarenhet av krisbolag och vem som än tar över som ny vd måste kunna dra jämnt med honom.

- Att anta en så tuff utmaning som att vara vd för Stockmann, speciellt när där finns en stark man i bakgrunden, det är något som säkert många drar sig för, bedömer Kim Lindström.

Diskussion om artikeln