Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Mad Pride-deltagare väntar på det nya psyksjukhuset - ännu finns fördomar kring mental ohälsa att bekämpa

Från 2019
Uppdaterad 08.08.2019 20:33.
Publiken lyssnar på ett band som spelar på Mad Pride på Gamla Stortorget i Åbo.
Bildtext Musik, poesi och tal stod på programmet under Mad Pride.
Bild: Yle / Annika Holmbom

Evenemanget Mad Pride samlade på torsdagen aktivister och stödföreningar för mental hälsa på Gamla Stortorget i Åbo.

- Precis som i andra Pride-evenemang är tanken att minska på stigmat. Det är också en chans för människor att tala om sina mentala problem och söka hjälp i tid, berättar Veli-Matti Saajala, ordförande för Föreningen för mental hälsa i Åbo, Turun Mielenterveysyhdistys ITU.

Evenemanget är viktigt i synnerhet nu då röster höjts mot planerna att bygga ett nytt psykiatriskt sjukhus på den så kallade Mikro-tomten i Kuppis i Åbo, med motiveringen att det inte passar ihop med Åbos så kallade "Smart and Wise"-image som staden vill bygga upp, förklarar Veli-Matti Saajala.

- Jag är själv av helt motsatt åsikt och anser att det skulle vara viktigt att sköta om mentala problem och inte gömma undan dem i skogen som man gjorde förr.

Tanken att placera sjukhuset centralt, har därför varit att det är lättillgängligt. Olika föreningar skulle också kunna erbjuda stödverksamhet i sjukhusets utrymmen om det ligger centralt.

Användarna med i planeringsarbetet

Då sjukvårdsdistriktet planerat sjukhuset har användarna och olika stödföreningar fått vara med i processen. Därför tror Saajala att det finns goda chanser för att ännu påverka processen.

- Jag tror fortfarande på att sjukhuset byggs på den planerade platsen, men vi får fortsätta att jobba för det och hålla människor informerade om läget.

"Egentliga Finland borde få social- och vårdautonomi"

En av dem som talade på evenemanget var Mika Reinikainen, som själv fått psykiatrisk vård både i Åbo, Vasa och Helsingfors. Han kallar sig aktivist och har själv kunnat konstatera att vården kan variera mycket beroende på var man får den. Därför efterlyser han en social- och vårdautonomi för Egentliga Finland i sitt tal under Mad Pride.

- Kriterierna för hälsa och kriterierna för vården fastställs av tjänstemän i Helsingfors och då träffar det inte 100 procent rätt.

- Vi borde själva fastställa vad som är sunt och vad som inte är sunt, och vårdmetoderna. Givetvis så håller vi oss uppdaterade då det gäller forskning och allt annat i Finland och utomlands, men det sista ordet har vi här, framhåller Reinikainen.

Som ett led i detta föreslår han en egen "psykvaluta" för Egentliga Finland.

- Det är en måttenhet för lycka och framgång i livet, som man kan förtjäna och betala med.

- Eftersom vi är stämplade som sämre folk, så kan vi inte ha euron. Därför har vi "neuron", säger Reinikainen med glimten i ögat.

- Vi anställer våra bästa psykologer och bästa ekonomister, som utvecklar en matematisk formel, där var en en får vara med och bestämma.

Mad Pride Turku ordnades första gången 2014 i Åbo.

Rörelsen har sina rötter i Kanada, där första Mad Pride ordnades i Toronto år 1993.

Diskussion om artikeln