Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Teemu Pukkis Norwich inleder PL-äventyret på fredag – chefstränaren tror att bristen på erfarenhet kan vara till nytta under säsongen: "Vi måste bestiga Mount Everest igen"

Från 2019
Uppdaterad 09.08.2019 07:32.
Teemu Pukki firar en fullträff med sina lagkamrater.
Bildtext Norwich inleder i morgon PL-äventyret och Teemu Pukki kan göra debut i toppligan.
Bild: imago/Focus Images/ All Over Press

Teemu Pukki kan göra debut i Premier League redan på fredag då de regerande Championship-mästarna tar sig an de regerande Champions League-mästarna i säsongspremiären. Får Pukki spela blir han första finländare på fem säsonger att spela i en PL-match. En tuff säsong väntar för liganykomlingen.

I torsdagens presstillfälle inför Premier League-säsongens första match mellan Norwich och Liverpool analyserade en självsäker och glad Norwich-lots den kommande säsongen.

– Överlag är jag en glad man. Vi är tillbaka i Premier League och kommer arbeta med vad vi har, säger Farke under presstillfället.

– Vi vann titeln och skrev historia. Det var välförtjänt. Det är viktigt att vi använder det självförtroendet, säger han.

Norwich som steg till toppligan efter mästerskapet i The Championship förra säsongen spelar sin första säsong i den engelska högstaligan sedan 2015–2016. Chefstränaren Daniel Farke tror att bristen på erfarenhet kan vara en bra sak.

– Vår naivitet kan vara en bra sak. Jag vill att mina spelare går ut på planen och funderar över varför de började spela fotboll från första början. Jag vill att de är modiga och njuter av att spela, säger Farke.

Ekonomiskt svårt – laget viktigast

Daniel Farke beskriver hur den dåliga ekonomiska situationen ser lite bättre ut. Men helt lätt är det inte.

Det viktigaste har varit att kunna behålla truppen och de har kunnat hålla kvar sina bästa spelare säger Farke. Bland annat Teemu Pukki, som med sina 30 mål förra säsongen hjälpte Norwich att ta steget upp, tecknade på för ytterligare tre år med klubben i juli.

– Förra säsongen kommer att hjälpa oss mycket i höst. Sammanhållningen inom truppen kommer att vara till vår fördel och kommer dessutom att hjälpa våra nyförvärv att hitta sin plats snabbare, sade Pukki då.

Chefstränaren Farke är inne på samma linje under dagens presskonferens och menar att laget som helhet var ett viktigt fokus.

– Det viktigaste är att spelaren passar vårt spel och vår personlighet. Och vi måste ha råd med honom!

Daniel Farke med Championship pokalen.
Bildtext Daniel Farke.
Bild: Rex Features/AOP

Tuffaste möjliga utmaningen

Fredagens möte på Anfield kommer enligt Farke vara en hård uppgift. Enligt honom är Liverpool den "tuffaste utmaningen man kan få".

– De kommer vara riktigt fokuserade. De är ett av världens bästa lag.

– Vi vet att det är en tuff första utmaning på bortaplan på Anfield. Vi jobbar så hårt. Vi ser framemot matchen, säger chefstränaren.

Teemu Pukki tror att de kan överraska på bortaplan.

– Förstås hoppas jag, och jag tror att vi kan överraska där. Inte åker vi dit för att förlora utan vi åker nog dit för att ta poäng. Man måste tro på att det lyckas, säger Pukki i en video av Viasat.

Enligt Farke själv är Norwich tippat att sluta på en sista plats i Premier League. Han vill ändå att klubben också i fortsättningen ska vara bland de 25 bästa i landet. Och varje match går de givetvis in
för att vinna.

– Oberoende om vi vinner eller förlorar, vill vi ha den bästa möjliga målskillnaden. Vi kommer att kämpa i varenda minut. Jag kommer alltid att försvara mina spelare så länge de ger det här allting de har.

– Vi måste bestiga Mount Everest igen. Men en sak är säker, vi kommer att hålla ihop, avslutar Farke.

Teemu Pukki med en finsk flagga.
Bildtext Teemu Pukki gjorde 30 mål förra säsongen och blev vald till seriens bästa spelare.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Forssell tror att hans målrekord ryker

Teemu Pukki som blev vald till The Championship-seriens bästa spelare kan nu göra sin debut i högsta ligan vilket han väntat ivrigt på.

– Nu är det ju sjukt att man nu själv slipper och spela i Premier League, säger Pukki i Viasats video.

Senast en finländare spelade i Premier League var säsongen 2014–2015. Det var målvakten Jussi Jääskeläinen i West Ham.

Detta bortsett från Carl Jenkinson vars mamma är hemma från Finland. Jenkinson själv är född och uppvuxen i England. Han spelade för Arsenal men i går blev det klart att han flyttar till Nottingham Forest som spelar i The Championship.

Mikael Forssell är den anfallare som klarat sig allra bäst i den högsta ligan i England. Han har av finländarna gjort flest mål under en säsong i PL. 17 stycken säsongen 2003–2004 för Birmingham.

Nu tror han att det rekordet ryker.

– 18. Det skulle vara ett mera än jag gjorde, svarar han för STT på frågan hur många mål Pukki gör inkommande säsong.

Han menar ändå att Pukki kommer behöva mer hjälp av sina lagkamrater än förra säsongen och att det blir svårare att komma till bra lägen i Premier League. En utmaning för laget menar han.

– Det är ett stort steg att komma från The Championship till Premier League. Norwich var ett otroligt starkt lag i Championship och dominerade många matcher. Laget vann boll på motståndarnas planhalva, och då fick Pukki också mera målchanser. Han satte in dem iskallt förstås också.

– Den förra säsongen var en otrolig prestation. Jag litar fullständigt på hans förmågor, säger Forssell för STT.

Diskussion om artikeln