Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nästan sjuhundra fabriksarbetare greps i massiv räd mot papperslösa i USA - knappt hälften släpptes dagen efter

Från 2019
Grändsmyndigheterna i USA slår till mot papperslöa arbetare i Mississippi.
Bildtext Grändsmyndigheterna gjorde räd mot papperslösa i Mississippi. Ungefär 680 fabriksarbetare inom broilerindustrin greps. Nästan hälften släpptes på torsdag.

USA:s gränsmyndigheter har gjort en omfattande räd mot papperslösa i delstaten Mississippi. Sammanlagt 680 personer varav de flesta var latinamerikaner greps i räden som riktades mot sju olika broilerfabriker.

Räden ägde rum på onsdag, strax innan president Donald Trump var på väg att besöka El Paso i Texas, där 22 personer dödades i en masskjutning på lördag.

Ungefär 600 agenter från gränsmyndigheten ICE deltog i räden som av myndigheter beskrivs som den största någonsin inom en enskild delstat.

Vissa av de prickade arbetarna försökte fly till fots från fabriken, men greps av agenterna på fabrikens parkeringsplats.

De gripna fabriksarbetarna transporterades iväg med bussar.

Räden hade planerats i ungefär ett år, meddelar ICE.

Flera barn till de gripna fabriksarbetarna ska ha lämnats utan information om när de möjligen skulle få återse sina föräldrar, rapporterar CNN..

- Jag behöver min far, han har inte gjort något. Han är inte en brottsling, sade en tårögd 11-årig flicka till nyhetsebyrån CBS på torsdagen.

Broilerindustrin är viktig i Mississippi. Jobben vid fabriken är slitsamma och attraherar många migranter och papperslösa från Latinamerika,

Hälften av arbetarna släpptes på torsdagen - räden en del av USA:s skärpta migrationspolitik

Sent på torsdagen uppger myndigheterna att knappt hälften, 300 av de gripna arbetarna släppts.

Men gränsmyndigheterna ska inte ha meddelat alla skolor och barnskyddsmyndigheterna om räden, vilket resulterade i att vissa elever inte hade någon att gå till efter skolan,
rapporterar nyhetsbyrån CBS.

Onsdagen var läsårets första skoldag vid flera skolor i området där räderna gjordes.

USA har skärpt sin migrationspolitik under Donald Trumps presidentperiod och räden i Mississippi kan ses som ett led i migrationspolitiken. Myndigheterna räknar med att det finns ungefär elva miljoner papperslösa i USA.

Källor: CNN, CBS News, Washington Post, AP.

Diskussion om artikeln