Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kom till Finland utan hopp om framtiden – livet började på nytt när Nourdeen Toure steg in i boxningssalen: ”Människor dömer dig inte utifrån din hudfärg, utan din attityd”

Han hade redan tappat hoppet, men ett spontanbesök i boxningssalen förändrade allting. Idrotten gav honom vänner, en karriär, ett hem – och en framtid.

Från 2019

”Jag vet inte var jag skulle vara utan boxningen”

Fann räddningen i idrotten – livet började på nytt när Nourdeen Toure steg in i boxningssalen

Han berättar det som om det vore en saga. Ivrigt, med mycket inlevelse och skratt, trots tidvis dystra skildringar.

Nourdeen Toures askungesaga har ett lyckligt slut, men vägen fram har varit kantad av enorma utmaningar. Av rädsla, ensamhet och förtvivlan.

– Jag kom till Finland utan hopp, utan någonting, men genast när jag steg in i boxningssalen förändrades mitt liv. Det är det bästa som någonsin hänt mig.

Nourdeen ”Ukunta” Toure är boxningsnovisen som blev proffs bara tre år efter att han börjat med grenen.

Han är invandraren som jobbar sju dagar i veckan trots att han kunde livnära sig som boxare.

Han är årets flyktingman i Finland och praktexemplet på en lyckad integration, som han har idrotten att tacka för.

– Gymmet blev som medicin för min panik, stress och ångest. Som terapi. När jag var där, försvann alla bekymmer. Jag vet inte var jag skulle vara i dag utan boxningen.

Se Sportlivs minidokumentär om Nourdeen Toures otroliga resa till proffsboxare:

Idrotten räddade årets flykting, som fann sitt hem i boxningssalen - Spela upp på Arenan

Flykt från hemlandet enda alternativet

Nourdeen Mohammed Toure föddes i pappans hemland Togo i Västafrika den 6 april 1991. Föräldrarna skilde sig tidigt och Nourdeen växte upp hos sin mormor i grannlandet Ghana.

Uppväxten var enkel. Toure gick i skola, jobbade på gården och spelade fotboll med andra barn på gatan. Och gjorde hyss. Unga Nourdeen sågs som en bråkstake och om något hade stulits i grannskapet var mormor en av de första som fick påhälsning.

– I det området händer det lätt att du börjar röra dig med fel personer och halkar in på droger och andra hemskheter. I min by skulle ingen varit överraskad om också jag blivit kriminell som stor. Det hände många.

Toure ville inte välja den vägen. Han ville bort. Det var glest med vidareutbildnings- och arbetsmöjligheter i Ghana – och Toure såg ingen framtid för sig där.

Som flera andra bekanta i samma ålder drömde han om Europa.

– Vi har alla olika bilder av Europa. En del kan tro att man kommer dit och omedelbart hittar pengar på gatan, får jobb och börjar förtjäna. Det handlar bara om pengar, pengar, pengar och jobb. När du sedan anländer är verkligheten en helt annan.

”Ingen immigrant vill flytta bort från sitt kära hemland. Men omständigheterna kan driva iväg dig. När det inte finns något hopp om framtiden är det bättre att åka.”
-Nourdeen Toure

Två år efter att han startade från Togo landade Nourdeen Toure på Helsingfors-Vanda flygplats i februari 2011. Via Niger, Libyen, Turkiet, Grekland och Spanien hade han tagit sig till totalt obekant mark.

– Om du inte själv är en immigrant kan du aldrig förstå vad en immigrant går igenom i ett främmande land. Det var en hemsk resa, men jag kände att det var mitt enda alternativ.

Toure anlände till Finland utan legitimation, utan bekanta och med endast 10 cent i fickan. Polisen tog honom och förde honom till häktet, och så småningom vidare till förvarsenheten i Krämertsskog i Helsingfors. Asylprocessen tog vid.

– En morgon knackar en tjej på dörren och säger ’du är fri’. Jag tänkte att fri från vadå? Hon fortsätter att jag får flytta ut härifrån, och jag blev helt till mig. Där och då började mitt liv på nytt.

Bort med skjortan och upp på vågen!

En vecka har gått sedan Toure fått beskedet att han inte skickas tillbaka. Han har inte ännu arbetstillstånd, men känner att han måste göra något med sitt liv.

Plötsligt uppstår tanken om boxning. Han har aldrig tidigare boxats eller ens tänkt tanken att börja, men när han får höra om en boxningssal på Olympiastadion blir han intresserad.

Han bor vid det här laget på flyktingförläggningen på Karlsgatan, ett par kilometer från Olympiastadion. Han frågar hjälp av en man på gatan som leder honom fram.

Toure går in och ber receptionisten visa honom boxningssalen. Toure öppnar dörren till gymmet, där Helsingin Työväen Nyrkkeilijät råkar ha ett träningspass, och stiger in.

Där förändras Nourdeen Toures liv.

”Allt det här har blivit möjligt tack vare integrationen jag fått via boxning. Det är där jag lärt mig prata finska, det är där jag uppmuntrades att börja studera, det är via boxningskontakter jag fått nästan alla mina jobb.”
-Nourdeen Toure

Tjena! Hur är det med mannen?

Saku Silvennoinen ger Nourdeen Toure en björnkram. Det är ett tag sedan kompisarna träffats, men det första mötet minns Silvennoinen som i går.

Det var i april 2011 som Toure klev in och meddelade Silvennoinen och Markku Rautio (senare Toures första tränare) att han vill börja boxas.

Ok, svarade Rautio som lugnt bad Toure klä av sig skjortan.

– Vi märkte genast att jaha, jaha, den här killen är i skick. Så vi bad honom ställa sig på vågen som visade 64 kilo. ”Ukunta” steg ner och Markku lyfte upp hans arm och sa: ’next champ’, berättar Silvennoinen.

Saku Silvennoinen och Nourdeen Toure.
Bildtext Saku Silvennoinens kallade först Toure ”Mr Smile” eftersom han log hela tiden. Senare blev smeknamnet ”Ukunta”.
Bild: Yle

Toure kom till de första träningarna med en plastkasse men Silvennoinen köpte honom hans första riktiga gymväska. Han betalade också för den nyss 20 år fyllda nykomlingens första boxningsskor.

– Jag kände mig genast välkommen. Alla kom och pratade med mig, frågade vem jag var och varifrån jag kommer. Jag kunde se uppriktigheten i deras ögon, att de faktiskt accepterade mig för den jag är, minns Toure.

– Som flykting är i praktiken din enda kontakt med finländare med polisen och migrationsmyndigheter. De blir som din familj, för du har ingen annan. Men jag hittade min första verkliga familj i Finland i boxningssalen. Jag har de här människorna att tacka för allt jag har i dag.

Människor dömer dig inte utifrån din hudfärg, utan din attityd.

― Nourdeen Toure

Som boxare var Toure en fullständig nybörjare och tekniken var inledningsvis ”förskräcklig”, som Silvennoinen beskriver det. Däremot var fysiken något utöver det vanliga.

– Det fanns styrka så in i helvete, och det var lätt att jobba med någon som var redo att offra allt. Jag var grymt nervös inför de första matcherna men märkte att det är onödigt, alla motståndare faller ju som furor! Askungesagan hade fått sin början.

Toppcoachen: Toure en dold diamant

Bara några månader efter den första träningen gick Toure sin premiärmatch i Brunakärr. På plats fanns också en av Finlands mest uppskattade tränare och promotorer Pekka Mäki, inbjuden av Markku Rautio.

Inför fajten presenterade Rautio Mäki för Toure och sade att det finns goda möjligheter att få proffskontrakt om han knockar sin motståndare.

– Oavsett om Markku och Pekka menade det eller inte, så var det som opium för mig. Jag ville ta vara på chansen. Och det lyckades, det var knockout i första ronden, berättar Toure.

Mäki blev imponerad men framför allt tekniken var fortfarande så pass bristfällig att Toure fick slita på i tre år till under först Rautios och sedan Pasi Taavitsainens ledning innan proffsringen kallade.

– När jag såg killens fysiska egenskaper och slagstyrka tänkte jag att det här kan vara en riktigt underhållande proffsboxare. Det fanns någon sorts inre styrka i honom, säger Mäki som bland annat tränat Amin Asikainen och Edis Tatli.

Edis Tatli och Eva Wahlström.
Bildtext Edis Tatli och Eva Wahlström.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Tatli och Eva Wahlström hör till stjärnnamnen inom boxningsfamiljen som tagit emot Toure med öppna armar i Ringside Gym.

– De har hjärtan av guld. De har verkligen accepterat mig och finns alltid där om jag behöver något. Som Eva som hjälpte mig läsa på min sista tent i yrkesskolan även om hon förberedde sig för sin egen match.

Bara du har drömmar som du tålmodigt jobbar dig fram mot varje dag, steg för steg, meter för meter, så når du dem en vacker dag.

― Pekka Mäki

Toure gjorde proffsdebut våren 2014 och under det följande året knockade han sina fyra första motståndare. I dagsläget är saldot i viktklassen weltervikt (66,7 kg) tio matcher och åtta segrar, varav sju på knockout.

– Han är fortfarande färsk som proffsboxare och framtiden kan vara väldigt ljus. Han har på riktigt potential till vad som helst. Han är lite av en dold diamant inom finländsk boxning, konstaterar Mäki.

”Finland betyder mycket för mig, det känns som mitt hem. Jag skulle inte ha upptäckt vilken potential jag har utan Finland. Jag hade aldrig trott att jag skulle bli en boxare, och har fått gå i skola och skaffa mig ett fint yrke. Jag har uppfyllt alla mina drömmar.”
-Nourdeen Toure

Pekka Mäki hyllar Toures slagstyrka, snabbhet och reaktionsförmåga. Samt arbetsmängden han klarar av, trots att han i praktiken jobbar heltid utanför boxningen.

Mäki vill inte heller dämpa adeptens iver att jobba och studera vid sidan om. Han säger att Toure lever och uppför sig föredömligt både i och utanför träningssalen, och uppmuntrar alla sina idrottare att planera för livet efter den aktiva karriären.

– Ukunta är ett bra exempel på vad man kan uppnå med ihärdighet, mod, ärlighet och hårt jobb. Men det sker bara om du själv vill det. Ingen kan tvinga dig, viljan måste komma inifrån, betonar Mäki.

– Varje människa ska ha drömmar och mål. De kan kännas omöjliga att nå emellanåt, men du måste komma ihåg att inget sker i en handvändning. Bara du har drömmar som du tålmodigt jobbar dig fram mot varje dag, steg för steg, meter för meter, så når du dem en vacker dag.

Budskapet: Du bestämmer din egen framtid

I våras valdes Nourdeen Toure till årets invandrarman i Finland. Han har skaffat sig en yrkesexamen och utbildar sig vidare till socionom, samt tränar boxning och jobbar som personliga assistent nästan dagligen.

Toure vill att fler finner idrottens integrerande och förenande kraft, men poängterar samtidigt att ingenting händer av sig självt. Man måste själv vara aktiv.

– Mitt råd till alla immigranter är att ha en bra attityd. Det är nummer ett. Människor har inget annat val än att acceptera dig om de märker att du bidrar till samhället, lever i harmoni, är plikttrogen och barmhärtig, och alltid försöker ditt bästa, säger Toure.

– Människor kommer att märka att immigranter inte bara är här för att lyfta FPA-pengar och stöd, utan att det verkligen finns hårt arbetande individer bland dem. Människor dömer dig inte utifrån din hudfärg, utan din attityd.

Nourdeen Toure med frun Mariama och dottern Maridia.
Bildtext Nourdeen med frun Mariama och dottern Maridia. Mariama är urusprungligen från Sierra Leone.
Bild: Yle/Janne Isaksson

Toure understryker att det är upp till invandrarna själva att bestämma hur de blir mottagna. Det finns de som kommer att behandla dig illa, men du ska med ditt eget uppförande bevisa alla tvivlare att du förtjänar respekt.

– Som immigrant ska du inte tänka att ’blir jag accepterad?’ eller ’varför ogillar de där människorna mig?’ eller ’han där är rasist då han inte ger mig chansen’, utan gör något åt saken.

– Det viktigaste är att du är till nytta. Fokusera din energi på det som är nyttigt för dig och det som ger dig den bästa möjliga integrationen i Finland, det vill säga gå i skola, lär dig språket och sök jobb. Var en god medborgare. Det är så Finland har accepterat mig.

Se Sportliv med Nourdeen Toure på Yle Arenan.

Idrotten räddade årets flykting, som fann sitt hem i boxningssalen - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln