Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Skyltning och landskapsarbete på hälft kring nya Kvevlax lärcenter – allt ska vara klart till skolstarten

Från 2019
Uppdaterad 09.08.2019 13:44.
Kvevlax lärcenter fem före färdigt inför skolstarten nästa vecka - Spela upp på Arenan

Vid nya skolcentret i Kvevlax i Korsholm är byggarbetet ännu i full gång. På tisdag inleder 300 elever, 70 förskoleelever och 65 vuxna det nya skolåret.

Enligt rektor Ulrica Nyström kommer allt att vara klart tills dess. Än saknas skyltning runt skolcentret, och landskapsarbetet är ännu på hälft.

I våras stängdes fyra byskolor i Korsholm. Det innebär att elever från Veikars, Petsmo, Hankmo och Kuni-Vassor skolor kommer att gå i skolan i Kvevlax från och med tisdag.

Det som är utmanande på tisdag är att skolan är ny för såväl eleverna som för vuxna. På måndag kommer personalen att ha en fortbildningsdag. Då går alla ännu igenom hur det praktiska sköts.

- Det kommer att vara så att lärarna möter upp eleverna ute på gården och guidar dem till rätt ställe. Vi kommer också att sätta ut information via Wilma åt föräldrarna, så att de vet vart de ska köra, säger rektor Ulrica Nyström.

Utomhusbild av nya Kvevlax lärcenter som är fem före färdigt.
Bildtext Landskapsarbetet kring skolan är ännu på hälft.
Bild: Yle/Sebu Björklund

Skilda avlämningsplatser för bussar och föräldrar

I och med att elever kommer till skolan från både nära håll och från byarna längre bort, kommer det att vara livligt runt skolgården.

Det finns en avlämningsplats för taxin och bussar, och två för föräldrarna. Naturligtvis finns det även en skild parkering för cyklarna.

Ritning över skolgården skickades ut redan i våras, och nu får varje familj kartan på nytt som påminnelse.

Första skolveckan kommer att vara kortare, skoldagen slutar redan klockan 13 och klasserna jobbar med sin klasslärare hela veckan.

På rasterna och efter skoldagen finns det även extra mycket personal ute och ser till att allt går till som det ska och alla säkert hittar sin buss.

Spännande och nytt även för personalen

För 65 vuxna i personalen kommer det även att vara första skoldagen i samma utrymmen och under samma tak.

Enligt Ulrica Nyström har flera av lärarna uttryckt att det ska bli inspirerande att få jobba tillsammans.

- Varje år är man nog förväntansfull inför nya skolåret, men klart att det här känns som något alldeles extra i år, säger Nyström.

Artikeln uppdaterad 9.8 klockan 10.18 med korrekta uppgifter om antalet elever, förskoleelever och vuxna i skolan samt vilka skolor som stängdes i våras.

Diskussion om artikeln