Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Italiens regering oense om regeringskris

Från 2019
Italiens inrikesminister Matteo Salvini meddelade i går att regeringssamarbetet är över.
Bildtext Italiens inrikesminister Matteo Salvini meddelade i går att regeringssamarbetet är över.
Bild: Lehtikuva

Motsättningarna i den italienska regeringen har hotat att koka över i flera månader. I går meddelade inrikesminister Matteo Salvini slutligen att nyval är det enda sättet att lösa den politiska krisen i landet.

Men det är inte säkert att han får sin vilja igenom när det gäller datumet för valet.

Salvini sade att motsättningarna mellan hans ytterhögerparti Lega och regeringspartnern populistiska Femstjärnerörelsen inte längre går att lösa.

Samarbetet mellan partierna har varit svårt sedan början och nu har koalitionen rämnat efter ett år. Tvisterna har bland annat gällt medborgarlön och hur mycket makt Italiens regioner ska ha.

För mycket nej

Inrikesministern och vice premiärministern Salvini sade att Femstjärnerörelsens misslyckade försök att stoppa byggandet av snabbjärnvägsförbindelsen mellan Turin och Lyon visar att regeringssamarbetet nu är över.

‒ Låt oss gå direkt till parlamentet och säga att det inte längre finns någon majoritet. Sedan vänder vi oss snabbt till väljarna, sade Salvini på torsdagen.

‒ Italien kan inte längre stå ut med nej-sägare, vi behöver ett ja. Vi måste riva hinder, bygga och arbeta. Det räcker nu, vi behöver nyval, sade han.

Räds inte nyval

Femstjärnerörelsens ledare Luigi Di Maio svarade snabbt att hans parti inte räds nyval. Han anklagade samtidigt Lega för att ha förolämpat italienarna.

I valet i fjol fick Femstjärnerörelsen dubbelt så många röster som Lega, men Salvinis parti leder nu klart i enkäterna.

Salvini sade att parlamentet kunde sammankallas nästa vecka för att hålla en förtroendeomröstning. Parlamentet har som bäst semester.

Oklart datum

Italiens premiärminister Guiseppe Conte, som inte hör till något av regeringspartierna, sade senare att Salvini måste förklara för italienarna varför han valt att fälla regeringen.

‒ Det är inte inrikesministerns uppgift att sammankalla parlamentet och slå fast agendan under politisk kris, sade Conte.

Det slutliga beslutet om att utlysa nyval tas av president Sergio Mattarella. Det är möjligt att han är ovillig att göra det innan budgeten för 2020 är fastspikad.

Sedan andra världskriget har Italien aldrig hållit parlamentsval på hösten.

Presidenten kan även skjuta fram valet till nästa år genom att tillsätta en tjänstemannaregering.

Källor: Reuters, BBC, DW

Diskussion om artikeln