Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vårdlösningen i Nyland kan bjuda på ett intressant skådespel

Från 2019
Ett papper med texten "Sote tulee, oletko valmis?" fasttejpad på en lyktstolpe i Helsingfors.
Bildtext Vårdreformen kommer snart, är du redo? stod det på en lapp som någon hängt upp utanför riksdagshuset under den förra beredningsrundan.
Bild: Yle/Freddi Wahlström

Följetongen med vårdreformen kommer igång igen efter en kort paus. Särlösning för Nyland börjar beredas, men helt smärtfritt blir det inte.

Arbetet med att skapa en särlösning inom vården i Nyland kommer igång på allvar igen. Social- och hälsovårdsministeriet har kallat till en träff för städerna och kommunerna i Nyland på fredag.

Regeringen beslutade i somras att det ska bildas 18 landskap för social- och hälsovården i Finland, och att Nyland, huvudstadsregionen eller Helsingforsregionen ska få en särlösning.

De mindre kommunerna i området vet just inget om vad regeringen och ministeriet tänker lägga fram. Kommunstyrelsens ordförande i Ingå, Svenska folkpartiets Henrik Wickström, går med intresse och lyssnar.

Det har enligt honom varit aningen oklart vad regeringsprogrammet egentligen innebär för Nylands del.

- Jag är själv intresserad av vad det i praktiken kan betyda, men samtidigt är det också intressant att höra vad de andra nyländska kommunerna anser och tycker om det här.

Det kan bli fem nya landskap i Nyland

De stora städerna har signalerat att Nyland är för stort för att fungera som en helhet.

En idé som har diskuterats är att Nyland skulle spjälkas upp i fem landskap. De stora städerna skulle då fungera som egna landskap, medan mindre städer och kommuner skulle komma samman.

Henrik Wickström.
Bildtext Henrik Wickström hoppas att kommunerna får sin röst hörd.
Bild: Marica Hildén / Yle

Henrik Wickström vill inte ta ställning för eller emot något i detta skede. Så många alternativ har under årens lopp kastats fram.

- Nyland är ett utmanande område, då det består av stora städer och mindre orter, som till exempel Ingå. Det mångsidiga perspektivet borde beaktas i beredningsarbetet, säger han.

Lappträsk tror på samarbete i regionen

Tiina Heikka, kommundirektör i Lappträsk, tror på samarbete i Östnyland. Det förutsätter enligt henne dock mycket nytänk.

- Jag tror massan räcker, men det förutsätter en ny slags servicestruktur.

Kommundirektören i Lappträsk Tiina Heikka
Bildtext Kommundirektören i Lappträsk, Tiina Heikka, tror på samarbete.
Bild: Kari Ahotupa / Yle

De stora städerna är inte alltid så tända på att beakta mindre kommuners intressen. Många väntar med spänning på vad beredningsarbetet ska föra med sig.

- Jag väntar mig bra diskussion och det att kommunerna har möjlighet att fatta beslut om hur det ska bli med social- och hälsovården, säger Heikka.

Tidtabellen upplevs vara optimistisk

Utredningen om en särlösning för Nyland, huvudstadsregionen eller Helsingforsregionen ska vara klar i år.

Frågan är hur realistiskt det är, med tanke på hur väl vård- och förvaltningsreformen hittills har framskridit.

- Det är kanske inte realistiskt att vänta sig att utredningen ska vara klar före jul, men kanske före johanni, säger Tiina Heikka.

Diskussion om artikeln