Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ovanligt stort lustgasfynd i Helsingfors: "Jag har aldrig varit med om något liknande", säger polis

Från 2019
Lustgaspatroner på ett glasbord
Bildtext Polisen har beslagtagit 10000 lustgaspatroner.
Bild: Elin von Wright

Helsingforspolisen beslagtog tio tusen lustgaspatroner i en lägenhet under en husrannsakan i Rödbergen. Polisen misstänker att de har införskaffats för att säljas åt missbrukare.

- Jag har aldrig varit med om ett så här stort fynd av sådana här patroner tidigare, berättar kriminalinspektör Harri Saaristola. Gatupriset för de här uppgår till en sju- åttatusen euro, fortsätter han.

Lägenheten användes för försäljning

- Vi hittade patronerna i en sorts "affärslokal". Det var helt tydligt att lägenheten användes till försäljning av lustgaspatroner, det fanns lådvis av dem där. Dessutom hittade vi en kassaapparat och en kortavläsningsapparat i lägenheten, berättar Saaristola.

Polisen undersöker nu om också minderåriga har köpt av patronerna.

- Det var helt klart att potentiella köpare måste veta exakt vad de är ute efter. Man hamnar inte i den här "butiken" av misstag, påpekar Harri Saaristola.

Kan var livsfarligt

I värsta fall kan användning av lustgas i syfte att berusa sig leda till döden.

- Det som händer är att syret kan skuffas undan i lungorna och på det sättet inte nå blodomloppet. Då lustgas används i medicinskt syfte tillsätts syre i gasen och då är det inte farligt. Strävar man efter att bli hög av gasen, tas den som sådan och är farlig, säger Saaristola.

Att importera, lagra, inneha och sälja lustgas i berusningssyfte är olagligt i Finland.

Diskussion om artikeln