Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ny Hem och Skola-förening ska skapa samhörighet i Kvevlax lärcenter

Från 2019
Utomhusbild av nya Kvevlax lärcenter som är fem före färdigt.
Bildtext Ännu är det en del att göra vid nya Kvevlax lärcenter men allt ska vara klart när läsåret inleds nästa vecka.
Bild: Yle/Sebu Björklund

Vid Kvevlax lärcenter har man inför det nya läsåret grundat en helt ny Hem och Skola-förening. Med den vill man skapa samhörighet i den nya skolan och varje by har en representant i styrelsen. Vi beslöt oss för att grunda en helt ny förening, säger föreningens ordförande Cecilia Ruotsala.

På tisdag börjar skolelever och personal det nya skolåret i det nybyggda lärcentret i Kvevlax i Korsholm. Men det är inte bara skolan som är ny, utan även en helt ny Hem och Skola-förening har grundats.

Föreningen grundades då det klarnade att fyra byskolor läggs ner i Korsholm. De skolor som avslutade sin verksamhet i våras är Petsmo, Hankmo, Veikars och Kuni-Vassor.

Hem och Skola-föreningarna från de gamla skolorna samt från Kvevlax bestämde att de skulle grunda en helt ny förening för den nya skolan där varje by är representerad.

Ordförande: Överlag positiv stämning

Beslutet att stänga byskolorna väckte protester, men även det nya lärcentret upprörde en del. Det samlades bland annat in över 1 500 namn som lämnades in till kommunfullmäktige.

Cecilia Ruotsala är ordförande för Hem och Skola-föreningen vid Kvevlax lärcenter och enligt henne har det överlag varit en positiv stämning bland föräldrarna, men inte alla har varit nöjda.

– Klart man hör vissa som tycker att det skulle ha varit bättre att fortsätta som förr, säger hon.

Ruotsala säger att Hem och Skola-föreningen kommer arbeta för att skapa samhörighet i den nya skolan. Det är därför man åtminstone har en representant från varje by.

– Tanken är att man ska kunna samla pärlorna och göra det bästa. Ta in det som har fungerat i byskolorna och försöka tillämpa det i lärcentret, säger Ruotsala.

Många föräldrar och trivsel bland elever

I det nya lärcentret inleder 300 elever, 70 förskoleelever och 65 vuxna det nya skolåret, och bland dem alltså elever från de nu stängda byskolorna.

Ruotsala säger att från föreningens sida är antalet föräldrar en utmaning.

– 300 elever och så det gånger två, oftast. Att ha och göra med så mycket folk kommer vara en utmaning, säger Ruotsala.

Planera vidare och arbeta för trivseln

I samband med skolstarten kommer föreningen att ha ett styrelsemöte nästa vecka där man kommer planera vidare verksamheten.

– Då läggs planerna för hur hösten kommer att se ut, säger Ruotsala.

Hon säger även att man eventuellt kommer hålla ett evenemang där eleverna och föräldrarna får lära känna skolan. En viktig fråga som föreningen kommer arbeta för är trivseln bland eleverna och att de lär sig nya saker.

– Det är ju därför vi har skolan, påpekar hon.

Vad tycker du och de andra representanterna i föreningen om lärcentret nu när det står färdigt?

– Vi är jätteförväntningsfulla. Vi hoppas att det blir en bra skola.t i vå

Diskussion om artikeln