Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skatteförvaltningen skickade ut 27 000 felaktiga beslut

Från 2019
Beskattningskort
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Vid skatteförvaltningen utreds nu massutskicket av felaktiga beslut till klienterna. De felaktiga utskicken är tydligen klart fler än vad man först trodde.

Nyheten om utskicket av de felaktiga besluten kom på torsdagen. Jarkko Levasma, utvecklings- och dataadministrationschef på Skatteförvaltningen, sa på fredagen till STT att antalet felaktiga beslut som skickats torde vara omkring 27 000.

Enligt Levasma orsakades felet av att utskriftsprogrammet blandade ihop enskilda kunders information, och kombinerade dem på fel sätt. Felet har identifierats och gäller bara de brev som skickades ut den 6 augusti.

Bland annat har skattebetalare fått beslut där deras partners namn är fel, och där de anges som ägare till helt okända aktier.

Skatteförvaltningen bedömde tidigare att antalet felaktiga brev var runt 17 000. Enligt Levasma har man hittat andra fel i samma utskriftsparti. Han uppger att man tidigare trodde att felen gällde bara beskattningsbesluten, men de förekommer också i skattekorten och i andra utskrifter.

Biträdande dataombudsman Jari Råman säger i en kommentar till STT att fallet verkar uppfylla kriterierna för personuppgiftsincident. Råman vill ändå inte dryfta de tänkbara följderna, eftersom skatteförvaltningen inte gjort någon anmälan i saken.

Källa: STT

Diskussion om artikeln