Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kerttu Niskanens tränare Pekka Vähäsöyrinki tackar för sig – sågar både sig själv och landslagets tränarkollegor: "Så här kan vi inte fortsätta"

Från 2019
Kerttu Niskanen åkte 10 kilometer klassiskt i Seefeld.
Bildtext Kerttu Niskanen åkte 10 kilometer klassiskt i Seefeld.
Bild: EPA-EFE/SRDJAN SUKI

Skidåkaren Kerttu Niskanen och tränaren Pekka Vähäsöyrinki avslutar sitt samarbete. Vähäsöyrinki tar på sig skulden för Niskanens två misslyckade säsonger men riktar även en känga mot landslagsträningen. Magplasket i Seefeld visade tydligt att det i Finland saknas kollektiv kunskap om uthållighetsutveckling, ryter han till i en intervju med Ilta-Sanomat.

För längdskidåkaren Kerttu Niskanen var säsongen 2018–19 motig. Trots att hon – i världselitens frånvaro – vann en världscuptävling lyste mästerskapsframgången igen med sin frånvaro.

I Ilta-Sanomats intervju med Niskanens personliga tränare Pekka Vähäsöyrinki uppger han att Niskanen förra sommaren ökade intensivträningen med cirka 20 procent.

Hon hade ändå problem med att återhämta sig från träningen och det hela konstaterades först på hösten – enligt Vähäsöyrinki för sent.

– Kerttus säsong förstördes på grund av överbelastning, så enkelt var det. Jag bär ensam skulden för förra säsongens kollaps.

– Det är otroligt att ingen lade märke till det i tid. Varken jag, landslagstränarna eller Kerttu själv.

Pekka Vähäsöyrinki.
Bildtext Pekka Vähäsöyrinki talar ut.
Bild: Yle

Vähäsöyrinki uppger i samma veva att han efter två år som Niskanens tränare nu har gjort sitt. Niskanens partner Juho Mikkonen, som även själv är en duktig skidåkare, tar över.

– Vårt mål var att knipa en individuell mästerskapsmedalj, men det misslyckades både i OS i Pyeongchang och i Seefeld. Orsaken är att jag misslyckades och det kapitalt.

"Jag är inte ensam"

I VM i Seefeld i februari-mars var Finlands saldo svagt: Iivo Niskanens brons på 15 kilometer klassiskt blev den enda blåvita medaljen.

Iivo Niskanen tog medalj på 15 kilometer klassiskt.
Bildtext Iivo Niskanen tog medalj på 15 kilometer klassiskt.
Bild: imago images / Sammy Minkoff/ All Over Press

Vähäsöyrinki, som var chefstränare för landslaget 1985–1989 och 1992–1995, kritiserar inte bara sig själv utan går även på offensiven mot den nuvarande landslagsledningen med chefstränare Matti Haavisto i spetsen.

– Jag insåg förra säsongen att jag hade kompetensbrist. Men jag är inte ensam. Magplasket i Seefeld visade tydligt att det i finsk skidträning saknas kollektiv kunskap om uthållighetsutveckling.

– Förra säsongens problem kulminerade i att ingen hade ett tydligt ansvar för tränandet. Ingen tog ansvar – varken landslagstränarna, de andra personliga tränarna eller idrottarna.

Nu efterlyser Vähäsöyrinki en uppryckning.

– Så här kan vi inte fortsätta. Landslagets träningsledning måste ta ett större ansvar för helheten.

Diskussion om artikeln