Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Galaxy tvingades väja kraftigt för ett lastfartyg

Från 2019
Uppdaterad 12.08.2019 07:03.
Galaxy på väg in till Stockholm
Bildtext Galaxy på väg in till Stockholm
Bild: Credit: Brahim MNII / Alamy Stock Photo

Kryssningsfärjan Galaxy fick i dag väja kraftigt för ett annat fartyg. Fartyget undvek i sista stund att krocka med ett lastfartyg på Ålands hav.

Galaxy var på väg från Åbo till Stockholm. Incidenten inträffade på öppet hav i dag ungefär kl. 14.30 efter att färjan hade lämnat Mariehamn.

Kommunikatör Marika Nöjd säger till Yle att situationen kan ha sett dramatisk ut för passagerarna, men att besättningen hela tiden hade läget under kontroll.

Lastfartyget hade väjningsplikt

Lastfartyget hade väjningsplikt och hade meddelat Galaxy att det skulle väja, säger Nöjd.

Fartyget svängde dock åt fel håll och Galaxy tvingades göra en nödmanövrering för att inte krocka vilket ledde till att det lutade kraftigt.

Ingen skadades av fartygets tvära rörelse men en del passagerare uppges ha blivit chockade. Mat och köksutrusning åkte i golvet i restauranger och barer. Också i taxfree-butiken uppges varor ha rasat i golvet.

När man svänger mycket så lutar det

― Hans Friberg, talesperson för Tallink Silja

- Det var en så kallad välkontrollerad väjning. Allting gjordes korrekt, säger Hans Friberg, talesperson för Tallink Silja till Aftonbladet.

Hans Friberg bekräftar för Expressen att det var nära en allvarlig olycka på Ålands hav på grund av lastfartygets manöver.

Efter den häftiga väjningsmanövern fortsatte Galaxy sin färd mot Stockholm.

M/S Galaxy är en kryssningsfärja som ägs av Tallink Group och går för Silja Line på rutten Stockholm-Mariehamn/Långnäs-Åbo.

Tidningen Iltasanomat var först med nyheten.

Källa: Aftonbladet, Expressen, Iltasanomat

Diskussion om artikeln