Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Jeffrey Epsteins död väcker frågor och konspirationsteorierna frodas på nätet

Från 2019
The Metropolitan Correctional Facility där Jeffrey Epstein hittades död i sin cell
Bildtext The Metropolitan Correctional Facility där Jeffrey Epstein hittades död i sin cell
Bild: AFP / Lehtikuva

Politiker och vanliga amerikaner frågar sig hur det är möjligt att den sexbrottsåtalade mångmiljonären Jeffrey Epstein av allt att döma kunde begå självmord i häktescell.

Epstein hittades livlös i sin cell på lördagsmorgonen och han dödförklarades senare på sjukhus. Enligt amerikanska myndigheter hade han hängt sig i cellen.

Epstein var åtalad för människohandel och för att ha utnyttjat tiotals minderåriga flickor sexuellt. Han ska även ha tvingat flickorna ha sex med andra inflytelserika män.

I slutet av juli hittades Epstein nästan medvetslös i sin cell, men det förblev oklart om det handlade om ett självmordsförsök, en attack eller en iscensättning.

Jeffrey Epstein
Bildtext Jeffrey Epstein
Bild: New York State Division of Criminal Justice

New York Times rapporterar att Epstein placerades under specialbevakning efter det för förhindra eventuella nya självmordsförsök. Men av någon orsak avslutades bevakningen i slutet av juli.

Fängelsemyndigheterna har inte uppgett varför bevakningen avslutades.

Epstein har tidigare dömt för övergrepp på minderåriga flickor, men de nya åtalen var klart allvarligare och han riskerade ett långt fängelsestraff.

”För passligt”

New Yorks borgmästare Bill de Blasio säger att Epsteins död är ”allt för passlig”.

‒ Vad många av oss vill veta är vad han kände till. Hur många andra miljonärer och miljardärer deltog i de brott han begick?, sade de Blasio, som hoppas bli Demokraternas presidentkandidat, till journalister i Iowa.

de Blasio krävde att utredningen kring Epsteins brott ska fortsätta trots dödsfallet.

Epstein nekade till åtalen i början av juli och domstolen beslutade då att inte bevilja honom borgen.

Hans död kommer dagen efter att domstolshandlingar som klargjorde nya misstankar mot honom och en del av hans bekanta offentliggjordes.

”Huvuden måste rulla”

Senatorn och republikanen Ben Sasse krävde även han en grundlig utredning. I ett brev till justitieminister William Barr konstaterar han att de ansvariga måste straffas.

‒ Justitieministeriet misslyckades. I dag tror Epsteins medbrottslingar att de kan ha fått en sista gyllene handräckning, skriver Sasse.

Sasse tillägger att varenda en anställd vid justitieministeriet måste ha känt till att det fanns risk för att Epstein skulle begå självmord.

Barr själv uppgav att det finns allvarliga frågor kring dödsfallet som måste besvaras. Han uppgav att justitieministeriet inlett en egen utredning av fallet.

Konspirationsteorier

Epsteins död gav snabbt upphov till en rad spekulationer. Många misstänker att Epstein mördats för att skydda en rad inflytelserika politiker som ska ha deltagit i övergreppen.

Epstein har varit bekant eller vän med bland annat president Donald Trump, ex-president Bill Clinton och prins Andrew.

Trump deltog själv i spekulationerna genom att dela konspiratoriska Twitter-inlägg som anklagade Clinton för Epsteins död. Det finns inga bevis för att teorin.

Enligt inläggen ska Bill Clinton även ha besökt Epsteins privata ö i Karibien.

Källor: AP, Reuters, BBC, New York Times