Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Det är hög tid att fundera på sitt avloppsvatten - men det finns ingen orsak till panik

Från 2019
Uppdaterad 12.08.2019 06:51.
Sommarstuga vid vattnet.
Bild: Mostphotos

Den trettioförsta oktober närmar sig med stormsteg. Det är datumet då fastighetsägare i glesbygden ska ha sina avloppsvattenlösningar i skick.

Att alla fastighetsägare inte har sina avloppsvattenlösningar i skick har Carl-Sture Österman, miljövårdschef i Pargas, fått märka av de senaste veckorna då fritidsboende återvänt från sina semestrar.

- Det är många som hör av sig och vill diskutera, vilket är positivt, samtidigt så vet vi att alla fastigheter som borde åtgärda sitt avloppsvatten innan 31.10, inte kommer att vara i skick tills dess.

I lördags ordnade Pargas stad årets fritidsboendeforum i Nagu för att bland annat diskutera avloppsvattenfrågor. Ett tjugotal intresserade dök upp för att höra stadens synpunkter. En av dem var Anna Merkel, som är fastighetsmäklare i Nagu.

- Varje gång en äldre fastighet ska säljas kommer det på tal. Hur fungerar toaletten och duschen, vart går vattnet? Vad behöver jag ändra på, vad kommer det att kosta? Vilka tillstånd behövs och vilken typ av byggare?

Mikaela Ahlman från Esbo planerar att köpa en fritidsbostad. Just nu hyr hon en stuga i Kvivlax i Nagu, och också där är det aktuellt med att hitta en lämplig avloppsvattenlösning.

- Jag hör till dem som inte upplever att torrdass är svårt att sköta, så troligen är det en lösning som är aktuell i framtiden.

Ifall en fastighet har ett torrdass eller liknande och använder mindre än 50 liter vatten i dygnet för tvätt och disk, anser Pargas stad att det inte krävs någon kraftigare rening. Det här gläder Ahlman.

- Vår förbrukning är lägre och då blir det så att man kan sätta ut diskvattnet i naturen. Med de närsalter som finns i det så odlar man då hellre till exempel alar och björkar och får sin bastuved från dem.

Mikaela Ahlman med sin cykel.
Bildtext Mikaela Ahlman har fritidsbott i Korpo och Nagu hela sitt liv.
Bild: Yle / Annika Holmbom

Skynda långsamt

Överlag gäller det att se över sin vattenförbrukning, innan man inleder en sanering, säger Carl-Sture Österman. Hur fastigheten ser ut, var den ligger, hurdan terrängen?

- Ofta finns det redan på fastigheten någon form av anläggning. Det är ingen idé att man börjar med det att allting måste förnyas, utan man måste först kolla i hur bra skick de gamla avloppsbrunnarna är. Kan de användas?

- Risken finns att man överdimensionerar. Att köpa en för dyr eller invecklad anläggning är ingen lösning, tillägger Österman.

Pargas miljövårdschef Carl-Sture Österman
Bildtext Carl-Sture Österman får mycket samtal nu om avloppsvattenlösningar.
Bild: Yle/Niko Kotiranta

Även om det är endast två och en halv månad kvar tills förordningen träder i kraft, behöver man inte ta till förhastade lösningar.

- Ta det lugnt. Det är ingen idé att få panik och tänka att man får böter 31.10 om det inte är i skick. Så är det inte. Men nu då tiden är inne, gäller det för fastighetsägare att börja fundera på vad som kunde vara en klok lösning och sätta igång.

Här kan du ta del av den nya avloppsvattenförordningen.

Diskussion om artikeln