Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lipsanen och Raitanen visade fin form och knep topplaceringar – Finland klarade inte av att behålla platsen i Superligan

Från 2019
Uppdaterad 11.08.2019 20:42.
Topi Raitanens slutspurt räckte inte riktigt till i Superligan - Spela upp på Arenan

Finland får ta ny fart på näst högsta nivå i friidrottens lag-EM. Laget lyckades inte överraska trots fina resultat av bland annat Topi Raitanen, Simo Lipsanen och Sara Kuivisto under den sista dagen. Polen fick fira guld framför hemmapubliken.

Finland gjorde en bra sista tävlingsdag i lag-EM men det räckte inte för att behålla platsen i Superligan. Endast sju lag behåller sin plats och Finland slutade på elfte plats i årets upplaga med 190 poäng.

Finland skulle ha behövt ta ytterligare 35 poäng för att säkra sin plats i Superligan. Nu var Ukraina det sista landet att stanna kvar.

Finland lyckades inte ta någon grenseger under helgens tävlingar men trestegshopparen Simo Lipsanen och hinderlöparen Topi Raitanen gladde med varsin andraplats i dag.

Lipsanen som haft en ganska så strulig sommar fick ett fint formbesked då han hoppade nytt säsongsbästa med 16,76. Britten Ben Williams kunde Lipsanen inte rå på men andra platsen gav elva poäng.

– Redan före tävlingen kände jag att det skulle gå bra. Hoppningen går åt rätt håll nu och jag kände ingen smärta i vristen och det är bra, säger Lipsanen i ett pressmeddelande.

Raitanen bjöd spanjoren Fernando Carro en tuff fajt om segern på 3000 meter hinder. Raitanen hade segern på gaffeln då löparna gick in på målrakan men till slut var Carro, som är statistiketta i Europa i år, starkare och löpte hem segern.

Raitanen korsade mållinjen på tiden 8.27,68 och förlorade med en dryg halvsekund mot Carro.

Topi Raitanen imponerade stort i Paavo Nurmi Games den 11 juni.
Bildtext Topi Raitanen.
Bild: EPA-EFE/KIMMO BRANDT/AOP

Kuivisto fyra och Korte femma

Sara Kuivisto från Borgå Akilles följde upp gårdagens fjärde plats på 800 meter med att sluta fyra även på 1500 meter. Precis som på 800 meter löpte Kuivisto riktigt smart i dag och hade chansen att ta en pallplacering.

Men i spurtduellen fick hon ge sig mot bland annat Kristiina Mäki som tävlar för Tjeckien och slutade fyra med nya säsongsbästat 4.09,25.

– Säsongens bästa lopp och ganska nära det personliga rekordet så jag får vara nöjd. Jag är nog ganska så trött, säger Kuivisto.

Annimari Korte hörde till favoriterna på damernas 100 meter häck men hon fick inte till något perfekt lopp och slutade på femte plats. Finalen löptes i motvind och Korte gick i mål på tiden 13,20 och inkasserade åtta poäng för Finland.

– Jag har inte riktigt med kraft för lopp i motvind och det måste jag träna på till nästa säsong. Jag var redo att springa snabbt i dag men det gick inte i motvind. De övriga gjorde ett bra lopp, säger Korte.

Finland tappade också viktiga poäng då finländska rekorddamen i höjdhopp Ella Junnila inte kunde tävla på grund av en vristskada.

Segern i årets Superliga gick till värdnationen Polen som utklassade allt motstånd. Polen slog tvåan Tyskland med 27,5 poäng. Frankrike slutade trea.

Samtliga resultat hittar ni här.

Poängställning:

1. Polen 345
2. Tyskland 317,5
3. Frankrike 316,5
4. Italien 316
5. Storbritannien 302,5
6. Spanien 294,5
7. Ukraina 225
8. Tjeckien 219,5
9. Sverige 210,5
10. Grekland 197
11. Finland 190
12. Schweiz 175

Diskussion om artikeln