Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nya tidningsuppgifter kring Jeffrey Epsteins död: fängelsevakterna slarvade med tillsynen

Från 2019
Uppdaterad 12.08.2019 06:44.
Fasaden av fängelset Metropolitan correctional center i New York, var Jeffrey Epstein satt häktad.
Bildtext Två vakter skulle minst en gång varje halvtimme ge Epstein tillsyn.
Bild: EPA

Frågetecknen hopar sig kring den sexbrottsanklagade miljardären Jeffrey Epsteins död.

Epstein hittades livlös i sin fängelsecell på Manhattan i New York, strax efter halvsju på lördag morgon. Enligt myndigheter hade Epstein tagit livet av sig genom hängning.

Epstein sattes under specialbevakning i slutet av juli efter att han hittats medvetslös i sin cell. Incidenten undersöks av myndigheterna som ett självmordsförsök.

Några veckor sedan lättade man på bevakningen, så att två vakter minst en gång varje halvtimme skulle ge Epstein tillsyn.

De nya rutinerna följdes inte, enligt färska uppgifter från New York Times, som hänvisar till icke-namngivna källor med insyn i utredningen.

De senaste uppgifterna kommer förmodligen ytterligare att ge fart åt konspirationsteorier, som vill göra gällande att Epstein mördades i ett försök att skydda prominenta personer i hans närmaste krets som gjort sig skyldiga till liknande övergrepp under åren.

President Donald Trump har också lagt sin sked i soppan, genom att vidarebefordra en konspiratorisk tweet som gör gällande att ex-presidenten Bill Clinton skulle ha något att göra med Epsteins död. Clintons representant har dementerat påståendena.

Flera utredningar har nu inletts i anslutning till dödsfallet. Justitieminister William Barr har meddelat att den federala polisen FBI kommer att utreda dödsfallet.

Källa: New York Times

Diskussion om artikeln