Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kristinestadsbarnen inledde läsåret förra veckan, Vöråbarnen börjar först på onsdag

Från 2019
Språkbadselever på Vaasan Keskuskoulu.
Bildtext Datum för skolstarten varierari de österbottniska kommunerna.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

De flesta skolor i Österbotten inleder det nya läsåret på tisdag. Men i Kristinestad började skolorna redan förra torsdagen och i Vörå börjar man först på onsdag.

I Kristinestad har eleverna redan två skoldagar bakom sig. Kristinestad är den kommun i Österbotten där man har inlett det nya läsåret tidigast i år. Enligt bildningsdirektör Maarit Söderlund har den tidiga läsårsstarten inte väckt någon större diskussion i år.

- Vi frågade förstås skolorna, både lärare och elevkårer, vad de tyckte och föreslog sedan för bildningsnämnden att vi skulle börja den 8 augusti. Det tyckte nämnden var okej så då blev det så.

Kristinestads skola
Bildtext Kristinestads skola.
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Lärare och elever i Kristinestad ville hellre ha ett längre höstlov, en vecka, än ett längre sommarlov.

I Vasa, Närpes och Kaskö börjar skolorna i dag måndag. I Korsholm, Malax, Korsnäs, Karleby, Jakobstad, Larsmo, Kronoby, Pedersöre och Nykarleby inleds läsåret på tisdag.

Sommarlovet forsätter i Vörå

I Vörå får barnen njuta av sommarlov ännu i början av veckan. Vöråskolorna börjar först på onsdag. Vörå är den enda kommunen i Österbotten där man inleder läsåret först på onsdag.

- Vi har resonerat kring läsårs- och lovtiderna nästan på liknande sätt varje år. Vi skickar ut ett förslag till skolornas rektorer och de diskuterar med sina kolleger och lyssnar på vårdnadshavarna i den mån de hinner. Sedan diskuteras det och finns det flera förslag avgör majoriteten, säger Helena Emaus, bildningsdirektör i Vörå.

Korridor i Tegengrensskolan.
Bildtext Tegengrenskolan i Vörå.
Bild: YLE/Marcus Lillkvist

Emaus säger att diskussionerna i Vörå mest har rört sig om höstlovets längd.

- Finska sidan har av tradition haft en veckas höstlov medan de svenska skolorna brukar ha två till tre dagar. Vi har också haft diskussioner om sportlovsveckan, om vi ska ha den vecka nio eller om vi kan lägga den någon annan vecka. Men det har stannat vid vecka nio.

Alla föräldrar kan inte ta semester på höstlovet

I år har man i Vörå valt att ha ett kortare höstlov, torsdag till fredag. Den vanligaste föräldrasynpunkt som kommer in är relaterad till just höstlovet.

- Det är inte alla föräldrar som har möjlighet att ha semester under höstlovet. Då kan det vara problematiskt att barnen är lediga en hel vecka.

Flicka i klassrum
Bild: Mostphotos

Annars brukar det enligt Emaus inte komma så mycket respons från föräldrar och elever på hur lovtiderna läggs upp i kommunen.

- Det har inte varit någon dramatik. Det är klart att det kan finnas olika åsikter men det har inte varit någon stor sak.

När det gäller tidpunkten för sommarlovet kan frågan diskuteras, tycker Emaus.

- Man kunde tänka sig att man skulle gå i skolan lite längre in i juni och börja senare i augusti, som i Sverige. Men då ska ju lagstiftningen ändras.

De flesta österbottniska skolor har gått in för kortare höstlov

I den grundläggande utbildningen ska läsåret vara 190 dagar, men helgdagar som infaller på vardagar får dras bort, som självständighetsdag, trettondag och första maj. I år är läsåret till exempel bara 187 dagar långt.

Kortast sommarlov i Kristinestad, längst i Vörå.

  • Tidigaste läsårsstarten: I Kristinestad, 8 augusti
  • Senaste läsårsstarten: I Vörå, 14 augusti
  • Kortast höstlov, två dagar: Vörå, Malax, Korsnäs, Larsmo, Kronoby
  • Längst höstlov, fem dagar: Vasa, Kristinestad, Kaskö, Karleby, Jakobstad
  • Kortast jullov, 23.12 -1.1: Kronoby
  • Längst jullov, 21.12 - 6.1: Korsholm, Kristinestad, Närpes, Larsmo

När det gäller höstlovet har åtta österbottniska kommuner gått in för ett kortare höstlov på två till tre dagar medan sex kommuner har valt att ha ett längre höstlov på fyra till fem dagar.

Tittar man på jullovet är det kortast i Kronoby - 23 december till 1 januari. Längst jullov, 21 december till 6 januari, har barnen i Korsholm, Kristinestad, Närpes och Larsmo.

Läsåret 2019-2020 avslutas lördagen den 30 maj i alla skolor.

Diskussion om artikeln