Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Guldkaptenen Marko Anttila blev en perfekt galjonsfigur för ett förfinskat Jokerit – men kommer det att locka publiken tillbaka till Helsingforsarenan?

Från 2019
Marko Anttila går genom en korridor i hockeyutrustning.
Bildtext Marko Anttila.
Bild: Jaani Lampinen / Yle

Efter en turbulent sommar närmar sig ytterligare en KHL-säsong för Jokerit. Den här gången försöker klubben locka publik till Helsingforsarenan med det bästa möjliga hjälpmedlet: Lejonkaptenen och guldhjälten Marko Anttila.

Den 26 maj blev Marko Anttila odödlig. ”Mörkö” ledde Finland till ett osannolikt VM-guld med två mål mot Kanada – efter att själv ha satt segermålet mot också Ryssland i semifinalen.

En jackpot för Jokerit.

Två dagar tidigare hade klubben börjat förfinska sitt rykte rejält, då de avslöjade att Jari Kurri köpt upp Jokerit. På sin hemsida stoltserade klubben med att Jokerit nu var ”100 procent” i finländskt ägo.

Jari Kurri under ett KHL-möte.
Bildtext Jari Kurri.
Bild: Vladimir Bezzubov / KHL-Marketing / All Over Press

Att deras bjässe Anttila blev nationalhjälte samma veckoslut var körsbäret på tårtan.

En knapp månad senare stormade det kring klubben igen. Norilsk Nickel Harjavalta hade köpt 40 procent av Jokerit och det stod igen klart att det var med ryska pengar som klubbens verksamhet skulle tryggas.

Det tvingade Jokerit till en ny charmoffensiv.

Understryker att klubben värvat inhemskt

Chefstränaren Lauri Marjamäki hyllade öppet de finländska spelarna i klubben. Då Yle träffade Marko Anttila var tongången den samma. I intervjun använde han begreppet ”finländska toppvärvningar” i tre repriser.

Jokerit har nämligen endast värvat finländskt under sommaren.

– Det hoppas vi att ska locka mer folk till hallen, medger också ”Mörkö”.

Den gångna säsongen resulterade i det sämsta publiksnittet för Jokerit i KHL. 9036 ögonpar följde genomsnittligt med lagets matcher i Helsingforsarenan.

Samtidigt har nyheterna om de ryska ägarna och deras mångmiljonlån dominerat rubrikerna. Utan tillskotten skulle Jokerit inte klara sig i KHL.

Folkglest på läktaren under KHL-match.
Bildtext Det har stundvis funnits gott om utrymme på Helsingforsarenans läktare.
Bild: Toni Hekkala / All Over Press

Men ur Anttilas perspektiv är Jokerit fortfarande ett finländskt lag.

– Vi representerar Finland när vi rör oss runt omkring i världen. Det känns som att Jokerit alltid har väckt intresse i Ryssland. Nu, i och med våra finländska toppvärvningar, hoppas vi att intresset blir större i Finland också, säger han.

Enligt centern har truppen inte reagerat på alla nyheter kring klubbens ägarskap.

– Vi har inte snackat desto mer i vår Whatsapp-grupp. Jari är så pass bekant för oss att det inte har inverkat på vår dagliga verksamhet alls, menar Anttila.

– Organisationen är bra och spelarna har det bra att vara. Ifall det skulle se annorlunda ut skulle vi också reagera på ett annat sätt, fortsätter han.

56 miljoner euro

Enligt offentliga uppgifter har Jokerrit gått back över 56 miljoner euro under sina första år i KHL. Den kommande säsongen blir klubbens sjätte i den ryska ligan.

I enstaka fall har Jokerit haft problem med lönebetalningar, men det har oftast berott på de internationella sanktionerna mot Ryssland och de tidigare ägarna. I och med det nya upplägget borde sådana problem inte förekomma i fortsättningen.

De ryska ägarna har stått för notan eftersom ett västerländskt lag är viktigt för KHL:s image. Utöver de ryska lagen hittas lag från Kazakstan, Kina, Vitryssland och Lettland i KHL.

 Vladimir Putin, Gennady Timchenko, Roman Rotenberg
Bildtext Vladimir Putin är en stor vän av ishockey, här fotograferad tillsammans med den tidigare Jokerit-ägaren Roman Rotenberg.
Bild: EPA/ALEXEY NIKOLSKY

Tuomas Forsberg, professor i internationell politik vid Tammerfors universitet, berättade tidigare för Ilta-Sanomat att KHL är Vladimir Putins egna projekt och klubben har också kritiserats för att vara en del av ett ryskt propagandamaskineri.

Men för Anttila handlar det inte om politik.

– För mig handlar det om att spela i den bästa möjliga ligan. För mig är KHL just det, säger han.

– Världen förändras hela tiden. Internationellt samarbete blir allt vanligare. Det tycker jag inte är så märkvärdigt, fortsätter Anttila.

"Det betyder oerhört mycket för mig"

På ett personligt plan kan Anttila bara vara tacksam. Då han anlände i Helsingforsklubben för tre år ansågs han inte höra till den nationella eliten.

Men i KHL har han utvecklats till en stjärna.

– Det har betytt oerhört mycket för mig och min karriär. Jokerit har gett mig chansen att spela på oerhört hög nivå och samtidigt på i Finland. Det betyder mycket för mig, säger Anttila.

Marko Anttila, jääkiekkoilija
Bildtext Marko Anttila.
Bild: Jaani Lampinen / Yle

Samtidigt har han ändå förståelse för att de ryska kopplingarna kan väcka tvivel bland de finländska anhängarna. Enligt honom räcker det inte med finska spelare i laget. Jokerit måste också vinna för att få åskådarna att hitta tillbaka till arenan.

– Vi måste spela bättre. Framför allt i slutspelet. Vi har inte varit som bäst på våren, säger Anttila.

Jokerit inleder sin säsong den 3 september med en hemmamatch mot Omsk.

Artikeln baserar sig på Yle Urheilus Suomalaisten kansallissankari pelaa venäläisten rahoittamassa joukkueessa – mitä Marko Anttila ajattelee Jokerien omistuskuvioista? skriven av Joska Saarinen.

Diskussion om artikeln