Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Kapten motorsåg" - Brasiliens president Bolsonaro - offrar regnskogen för ekonomisk vinning och nu drar andra länder bort sitt stöd för Amazonas

Från 2019
Uppdaterad 23.08.2019 16:44.
Regnskog i Brasilien
Bildtext Amazonas har kallats för "världens lungor" med tanke på skogens betydelse för klimatet,
Bild: EPA

"Kapten motorsåg"

- Brasiliens president Jair Bolsonaro offrar regnskogen för ekonomisk vinning och nu planerar andra länder att dra bort sitt stöd för Amazonas

I våras visade nya satellitbilder att skövlingen av regnskogen i Amazonas, "världens lungor" ökar rekordsnabbt. Brasiliens president, högernationalisten Jair Bolsonaro kallar bilderna för lögner och vill förhindra publicering av data som visar skogsskövlingens effekter.

Jair Bolsonaro
Bildtext Brasiliens president Jair Bolsonaro
Bild: AFP / Lehtikuva

Tyskland meddelade nyligen att man planerar att sluta stödja skogs- och biodiversitetsprojekt i Brasiliens regnskog. Orsaken är att man börjat tvivla på att pengarna går till rätt ändamål. Också Norge överväger att dra sig ur.

I går kommenterade president Bolsonaro det tyska beslutet att dra in 35 miljoner euro för skydd av Amazonas: "Brasilien behöver inte dem".

Amazonas tillhör Brasilien, och länderna i Europa ska sköta sina egna affärer eftersom de redan har förstört sin egen miljö.

― Brasiliens president Jair Bolsonaro

I juni deklarerade Bolsonaro att Amazonas tillhör Brasilien och att länderna i Europa ska sköta sina egna affärer eftersom de redan har förstört sin egen miljö.

Brasiliens miljöminister Ricardo Salles vill att norska och tyska pengar i den så kallade Amazonfonden används till att kompensera markägare i Brasilien för landområden som omvandlats till naturskyddsområde. Enligt Salles är det statens roll är att skydda markägares rätt till egendom.

De flesta av dessa "markägares" områden är dock sådana som har ockuperats olagligt.

Det ser faktiskt illa ut

― Juha Aromaa, informationschef på Greenpeace Finland

- Det ser faktiskt illa ut, det som Bolsonaros regering gör. Det som sker är precis det som vi har fruktat, säger Juha Aromaa, informationschef för Greenpeace Finland.

Aromaa konstaterar att det finns tre mycket viktiga stora tropiska skogsområden på vår planet; Amazonas i Brasilien, Kongoskogen i Afrika och de tropiska skogarna i Indonesien. Han poängterar att dessa skogar har oerhört stor betydelse och att de måste bevaras.

- Det finns två orsaker: Vi får inte släppa ut mera koldioxid i atmosfären och vi måste ha vår kolsänka kvar som tar bort kol från atmosfären.

Enligt Aromaa intensifierar Greenpeace nu sitt arbete i Brasilien och försöker stöda ursprungsbefolkningen som lever i Amazonas.

- Men den här kampen är väldigt mycket svårare i dag jämfört med hur det var förr. Den politiska situationen är nu en helt annan än vad den var under de tidigare regeringarna i Brasilien.

"Sluta äta kött"

- Sluta äta kött, säger Juha Aromaa, och påpekar att det ofta är jordbruket som ligger bakom regnskogsskövlingen i Amazonas.

Det handlar om köttproduktion - inte bara i Brasilien utan också i andra länder. En stor del av djurens foder utgörs av soja som kommer från Amazonas.

- Det här är en politisk kamp som vi försöker fortsätta med, och jag hoppas att också regeringarna i Europa kommer att ta upp den här kampen. Europa försöker åtminstone bära sitt ansvar och kämpar mot klimatförändring, säger Aromaa.

Juha Aromaa
Bildtext Juha Aromaa
Bild: Jonne Sippola

- Det är ju klart att vi inte kan blanda oss i Brasiliens interna frågor men vi kan försöka påverka Brasilien och den vägen få en förändring till stånd.

Novo Airao i Amazonas, Brasilien
Bildtext Avverkning i Novo Airao i Amazonas, Brasilien
Bild: ullstein bild - CARO / Bj�rn G�ttlicher/ All Over Press

Både lagliga och illegala avverkningar av regnskogen i Amazonas har ökat explosionsartat sedan Jair Bolsonaro blev president i januari. Jordbrukar- och gruvdriftsintressen låg bakom en stor del av det stöd han fick i valet.

Forskare varnar för att Amazonas snart är nära den brytpunkt då skogen inte längre återhämtar sig

En bild tagen den 22 september 2017 på ett kalhygge i västra Amazonas.
Bildtext September 2017, kalhygge i västra Amazonas.
Bild: AFP / Lehtikuva

Jordbrukarlobbyn ges makt - och miljön står utan det skydd som tidigare fanns

Brasiliens naturreservat, ursprungsbefolkningens territorier och zonerna för hållbar produktion är i fara eftersom landets regering har försvagat det skydd som tidigare har funnits.

Regeringen försöker också påverka miljöövervakningsorganet Ibama som bötfäller olagliga markövertaganden och avverkningar.

I februari avskedade miljöminister Salles 21 av Ibamas 27 chefer - efter att Bolsonaro gett order om att det måste "rensas" inom Ibama. uppger The Economist.

President Bolsonaro har försvagat landets miljömyndighet och placerat det under jordbruksministeriet - ett ministerium som styrs av ledaren för jordbrukarlobbyn. Det här leder till att regnskogsområden lättare kan tas över av kommersiella intressen.

Regnskogen i Brasilien omvandlas nu i snabb takt till jordbruksmark, (ofta för soja) betesmark och gruvdriftsområden. Också vägar, dammar och övrig infrastruktur äter upp regnskogen.

Guldgrävare och skogsskövling i Amazonas, Brasilien. 2007.
Bildtext Guldgrävare och skogsskövling i Amazonas, Brasilien 2007.
Bild: EPA/RAIMUNDO VALENTIM

Den kontroversiella presidenten har hamnat i skottgluggen för sina attacker mot miljövårdsorganisationer och för sina planer på att öppna ursprungsbefolkningens skyddade områden i Amazonas för gruvindustrin.

Men Bolsonaro försvarar sig. The Guardian citerar vad han sade under en pressträff med utländska journalister i juli:

- Tydligen vill man att ursprungsbefolkningen ska leva som förhistoriska människor utan tillgång till teknologi, vetenskap, information och modernitetens under. Ursprungsbefolkningen vill arbeta, de vill producera men de kan inte göra det. De lever isolerade i sina områden som grottmänniskor. Den största delen av världspressen gör sig skyldig till brott mot Brasilien och de här människorna.

Skogsavverkning i Amazonas
Bildtext Skogsavverkning i Amazonas.
Bild: EPA

Forskare fick sparken

President Bolsonaro ifrågasätter färska satellitbilder som det nationella rymdforskningsinstitutet (INPE) visat. På dem syns en dramatisk ökning av skogsskövling i maj och juni.

- Jag är övertygad om att detta handlar om ren lögn, sade Bolsonaro då han såg bilderna.

En chef för INPE, den internationellt respekterade forskaren Ricardo Galvão, hör till dem som har slagit larm om hotet. Han säger att det utförs ”brutala, snabba angrepp” mot Amazonas regnskog.

Enligt Galvão har en "enorm" skada skett sedan januari då Bolsonaro fick makten och inledde sin ekonomiska exploatering av skogen. Enligt honom ger presidenten grönt ljus för olaglig skogsavverkning.

Regeringen har sänt ett tydligt meddelande om att miljöbrott inte straffas som förr

― forskaren Ricardo Galvão

President Bolsonaro anklagar Galvão för att servera "lögner" och har gett honom sparken från institutet.

Galvão sade till The Guardian strax efter att han fått sparken att han på allvar ber om att det görs något innan regnskogen är helt förstörd. Kontrollen och övervakningen i områdena är betydligt sämre än tidigare vilket enligt honom bidrar till förödelsen.

Novo Airao i Amazonas, Brasilien
Bild: ullstein bild - CARO / Bj�rn G�ttlicher/ All Over Press

- Regeringen har sänt ett tydligt meddelande om att miljöbrott inte straffas som förr - vilket innebär att företagen kommer att avverka ännu mer.

Bolsonaro och hans anhängare har en nära relation till avverkningsföretagen

Galvão har också konstaterat att Bolsonaro och hans anhängare har en mycket närmare relation till avverkningsföretagen än vad landets tidigare ledare har haft.

Bolsonaro stöder också gärna gruvindustrin.

- Presidenten har explicit sagt att han vill att amerikanska företag ska exploatera mineraler. Man tror att exploateringen av Amazonas innebär en snabb ekonomisk utveckling av regionen - men det är ett stort misstag, sade Galvão i en intervju för The Guardian i augusti.

- Världens största regnskog står inför en katastrofal brytpunkt - ett läge som det inte går att återhämta sig från. Man ska inte heller glömma att Amazonas har en enorm betydelse för kontrollen av regncyklerna över Sydamerika, säger Galvão som har forskat i sitt ämne i närmare 50 år.

Brasilien kämpade tidigare hårt för sitt goda rykte som miljövårdare

Ricardo Galvão anklagar också Bolsonaro för att ha monterat ner det goda rykte som Brasilien har haft som ledare på miljöfronten - ett rykte som hans organisation jobbat hårt för genom att larma myndigheter om den hårda avverkningstakten i Amazonas under åren 2004-2012.

Regnskog i Brasilien
Bild: EPA

- Brasilien har tidigare stått i en positiv belysning som en världsledare för bevarandet av natur.

Omvärlden är kritisk

Forskare över hela världen har fördömt uppsägningen av Galvão och anser att presidenten har missbrukat sin makt.

Omvärlden ser inte med blida ögon på president Bolsonaros framfart. Brasiliens viktiga handelsavtal med EU kan kompliceras av att EU sätter sig på tvären om landet inte håller sitt löfte om en nedtrappning av avverkningarna i enlighet med klimatavtalet i Paris.

I dag ser det alltså dystert ut. Då INPE:s data från juli visade en "explosion" av avverkning i Amazonas förhöll sig Bolsonaro hånfullt till benämningen "kapten motorsåg" som han fick. I stället förlöjligade han de europeiska ledarna Angela Merkel och Emmanuel Macron för att de utmanade honom i miljöfrågor.

G20-mötet i Osaka 29.6.2019. Emmanuel Macron, Angela Merkel, Donald Tusk, Jair Bolsonaro
Bildtext Emmanuel Macron, Angela Merkel, Donald Tusk, Jair Bolsonaro på G20-möte i Osaka i juni 2019 då klimatfrågor också fanns på agendan.

- De har inte förstått att Brasilien nu står under ett nytt ledarskap, sade Bolsonaro.

Snabbfakta: Varför är regnskogen i Amazonas unik?

I Amazonas - området kring Amazonfloden - finns planetens största tropiska regnskog.

Brasilien är världens största exportör av nötkött

  • Brasilien är världens största exportör av nötkött. Det stora behovet av betesmark och odlingsmark (soja) innebär att regnskogen kontinuerligt huggs ner.
  • Både legal och illegal avverkning samt bränder leder till att regnskogen i Amazonas håller på att omvandlas till en savann ("cerrado")
Boskap i Brasilien
Bildtext Kor som betar, Brasilien
Bild: All Over Press / MatthiasxGraben

Planetens lungor håller på att förstöras

  • De viktigaste kolsänkorna och det största syreproducerande skogsområdet i världen ("planetens lungor") finns i Amazonas. Regnskogen har stor betydelse för minskade utsläpp av växthusgaser.
  • Då ett område förlorar sin regnskog försvinner områdets förmåga att absorbera koldioxid betydligt vilket påverkar resten av planeten.

Amazonas nära kritisk punkt: Röjd skog har ytterst små eller inga möjligheter att återväxa

  • Experter befarar att Amazonas är nära den punkt där skogen inte längre klarar av att förnya sig även om all avverkning skulle upphöra.
  • Den unika regnskogen i Amazonas producerar en stor del av sitt eget regn via ett eget kretslopp. Också hela jordklotets kretslopp av vatten påverkas av det som sker i Amazonas.
  • Röjd skog har ytterst små eller inga möjligheter att återväxa. Med förlorad skog försvinner den vattenavdunstning som förut skett främst genom trädens blad. Luften tillförs mindre fukt och nederbörden minskar vilket anses vara ett allvarligt hot.
Regnskog i Amazonas. Pará, Brasilien
Bildtext Regnskog i Amazonas. Pará, Brasilien

Kunnig urbefolkning pressas undan och den ekologiska balansen rubbas

  • Den ursprungliga indianbefolkningen har utvecklat ekologiskt uthålliga försörjningsformer, har haft ingående kunskap om markbeskaffenhet och växtlighet och har idkat småskaligt svedjebruk. Växtföljen har gett kontinuerlig avkastning, marken har skyddats mot erosion och skogen har haft en återväxt.
  • Småningom har stora delar av Amazonas röjts och öppnats för omvärlden. Stora vägar har dragits genom Amazonas och skogen minskar oavbrutet i omfattning.
  • Under de senaste decennierna har Brasilien arbetat med stora utvecklings- och kolonisationsprojekt - med bristande hänsyn till både ekologiska sammanhang och existenshotade amazonindianer. Det här har stött på mycket stark internationell kritik.
Brasilien 2013
Bildtext Brasilien 2013
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Källor: The Economist, DW, The Guardian, Reuters.
Länkar:

Amazon deforestation accelerating towards unrecoverable 'tipping point'
Bolsonaro has blessed ‘brutal' assault on Amazon, sacked scientist warns
Bolsonaro declares 'the Amazon is ours' and calls deforestation data 'lies'
Amazon deforestation prompts Germany to suspend Brazil forest projects

Video: 30 år av avskogning i Amazonas (European Space Agency)

Diskussion om artikeln