Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Flyg till och från Hongkong inställda - tusentals demonstranter samlades i terminalerna - Finnair ställer in flyg

Från 2019
Uppdaterad 12.08.2019 17:09.
Flyg till och från Hongkong inställda - tusentals demonstranter samlades i terminalerna - Spela upp på Arenan

Flygplatsen i Hongkong har ställt in alla inkommande och avgående flyg för resten av måndagen på grund av fortsatta demonstrationer på flygplatsen.

Demonstrationerna på flygplatsen är inne på sin fjärde dag, men i dag lamslogs flygplatsen efter att mer än 5 000 demonstranter trängde in i ankomsthallen. Demonstranterna bar på skyltar med slagord som att “Hongkong är inte tryggt” och “Polisen borde skämmas”.

Enligt polischefen Kong Wing-cheung lät myndigheterna demonstranterna samlas i ankomsthallen. Kong beskyllde en del av dem för att även ha samlats i terminalen för avgående flyg där de hindrade passagerare från att ta sig till sina flyg.

Flygplatsen skriver att demonstrationen kraftigt påverkat verksamheten vid flygplatsen och allmänheten uppmanas att hålla sig borta.

Massdemonstrationerna i Hongkong har pågått i över två månader och de kinesiska myndigheterna beskyller nu en del av dem för att ha genomfört våldsamma attacker mot poliser. Demonstranterna uppvisar enligt myndigheterna de första tecknen på terrorism.

Demonstranterna kräver demokratiska reformer och en oavhängig granskning av hur polisen har hanterat demonstrationerna.

Finnair inhiberade flyg

Finnairs avgång från Helsingfors till Hongkong på måndagseftermiddagen inhiberades på grund läget vid flygplatsen i Hongkong. Också avgången från Hongkong på tisdagsmorgonen har inhiberats.

Avgången från Helsingfors till Hongkong vid midnatt senareläggs och inträffar enligt Finnair troligen på tisdagsmorgonen. Också avgången från Hongkong på tisdagen senareläggs i motsvarande mån.

Källor: AFP, AP, Reuters, Finnair
Artikeln har uppdaterats med uppgifter om Finnairs avgångar från Helsingfors och från Hongkong.

Diskussion om artikeln