Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Marika Teini kämpar om VM-medaljer i sin nya hemmaterräng: "Jag måste känna att jag har gjort allt för att nå framgång"

Från 2019
Marika Teini tar silver vid VM i orientering 2018.
Bildtext Marika Teini kämpar om VM-medaljer.
Bild: SSL/TouhoHäkkinen

När orienterings-VM startar Østfold i Norge sker det nästan på bakgården i Marika Teinis nya hemmamiljö. Det senaste året har hon bott i Halden för att kunna förbereda sig på bästa sätt till årets VM.

I fjol blev det EM-guld och VM-silver på medeldistans för Marika Teini. Den här säsongen har hon gjort allt för att framgången ska få en fortsättning.

Flytten till Norge och storklubben Halden SK var ett målmedvetet val där tanken var att optimera framgångsmöjligheterna i årets VM.

Tack vare jobbet som underofficer i försvarsmakten kan Teini nu åtta månader i året leva som proffsidrottare och satsa fullt ut på orienteringen. Det här hoppas hon ska ge utslag i VM.

Enda medaljhoppet

I den finska truppen i VM är Marika Teini det största medaljhoppet. Hon är den enda som håller samma löpfart i terrängen som världstoppen.

Framför allt på medeldistansen är Teini en av de stora medaljfavoriterna. Det har säsongens internationella tävlingar visat. Med lite av hemmafavör kan Teini också vara ett hett namn på långdistansen.

– Jag måste på startstrecket känna att jag gjort allt så bra som möjligt, så att jag inte där börjar tvivla på mig själv. Då tappar jag självförtroendet och all energi går till att tvivla på mig själv istället för att fokusera på orienteringen.

Jag har jobbat mycket med självförtroendet och det är inte längre ett likadant problem som tidigare

― Marika Teini

Flytten till Norge handlade just om det här. Att hinna bekanta sig med terrängen och skapa en trygghetskänsla för att i tävlingssituationen sedan kunna koncentrera sig på orienteringen. Den svaga självkänslan har tidigare ofta satt stopp för framgång men i och med succén i fjol har Teini nu lättare att hantera situationen.

– Jag har jobbat mycket med självförtroendet och det är inte längre ett likadant problem som tidigare. Nu vet jag att jag hör till de tre bästa i världen.

Under året i Halden har Teini även tränat tillsammans med många av de övriga topporienterarna som håller till i årets VM-terräng. Att hela tiden kunna mäta sig med dem och se att man kan hålla samma nivå har gett Teini en extra boost av självförtroende.

– Jag har märkt att även de kan ha dåliga dagar, det har varit nyttigt för mig att se. De har förberett sig till VM på samma vis som jag. Nu är det bara att hoppas på framgång.

Marika Teini samtalar.
Bildtext Marika Teini och Elena Roos i Halden
Bild: Yle/Magnus Eklöv

Stafettmedalj på gaffeln

Marika Teini är också en avgörande kugge i damstafettlaget som med sin jämnhet kämpar om medalj på den avslutande tävlingsdagen på lördag, då tillsammans med Venla Harju och Merja Rantanen.

Harju och Rantanen har båda gjort comeback i år efter att ha varit mammalediga förra säsongen. Framför allt VM-bronsmedaljören i sprint från 2013, Venla Harju, har visat sig kunna göra enskilda prestationer av världsklass.

38-åriga Rantanen har rutin vad beträffar stafett, med tre stafettguld i bagaget. Damtrion kämpar tillsammans med Sverige, Norge och Ryssland om medaljerna.

På herrsidan ser det mörkare ut med tanke på framgång. En medalj på herrsidan skulle vara en stor överraskning.

Alla finaler sänds i TV2 och kommenteras på svenska av Magnus Eklöv och Fredric Portin.

Finlands lag i orienterings-VM

Damer: Venla Harju, Saila Kinni, Merja Rantanen, Marika Teini, Maija Sianoja (reserv)
Herrar: Miika Kirmula, Aleksi Niemi, Topi Syrjäläinen, Elias Kuukka, Olli Ojanaho (reserv), Akseli Ruohola (reserv)

Orienterings-VM på tv:
tisdag 13.8 medeldistans kval (ingen sändning)
onsdag 14.8 TV2 kl. 14.10 långdistans herrar
onsdag 14.8 TV2 kl. 18.10 långdistans damer
fredag 16.8 TV2 kl. 15.15 medeldistans damer
fredag 16.8 TV2 kl. 19.00 medeldistans herrar
lördag 17.8 TV2 kl. 17.10 stafett herrar och damer