Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Gasly lämnar, Albon tar över – Red Bull bekräftade den väntade rockaden: ”De kommande loppen visar vem som rattar bilen nästa år”

Från 2019
Pierre Gasly och Alexander Albon.
Bildtext Pierre Gasly tackar för sig i Red Bull, medan Alexander Albon nu får chansen.
Bild: All Over Press

Pierre Gasly har gjort sitt som Red Bull-förare för stunden. Formel 1-stallen meddelade på måndagen att Gasly fått gå och att man istället lyfter upp Alex Albon från Toro Rosso för resten av säsongen. Vi alla ser fram emot att få jobba med honom, säger stallet.

Det har ryktats om det i flera veckor – och nu har Red Bull bekräftat att Pierre Gasly degraderats till Toro Rosso-förare.

Ersättaren? Toro Rossos Alex Albon.

Thailänningen har under den pågående säsongen samlat ihop 16 VM-poäng med en sjätteplats i Tysklands grand prix som främsta placering. I samma tävling slutade stallkamraten Daniil Kvjat trea.

Gasly har däremot haft det oerhört motigt i Red Bull. Under säsongens tolv lopp har Gasly noterats för 63 poäng, vilket är en dryg tredjedel av stallkamraten Max Verstappens poängskörd.

Red Bull säger i ett pressmeddelande att man under säsongens nio sista lopp kommer att utvärdera Albon för att se om han kunde ta över andrabilen i stallet på permanent basis.

– Vi kommer att ta en närmare titt på Alex prestationer för att kunna göra det rätta beslutet om vem som kommer att köra tillsammans med Max år 2020, skriver Red Bull enligt F1.com.

Verstappen har ett kontrakt som täcker säsongen 2020.

"En unik möjlighet"

Det är ingalunda första gången som Red Bull bytt förare mitt under en säsong. Verstappen själv fick chansen mitt under säsongen 2016, då han genast vann sitt första lopp för Red Bull.

– Red Bull har en unik möjlighet då vi har fyra förare under kontrakt och som kan roteras mellan Red Bull och Toro Rosso. Alla i stallet ser fram emot att jobba med Alex och att stödja honom under den nästa fasen av hans F1-karriär, skriver Red Bull.

I och med rockaden hoppas Red Bull ta upp fajten med Ferrari om andraplatsen i konstruktörsmästerskapet i formel 1 på allvar. Med nio lopp kvar av säsongen ligger Red Bull på 244 poäng, 44 poäng efter Ferrari.

Mercedes har samlat ihop 438 poäng.

Formel 1-säsongen fortsätter den 30.8-1.9 med Belgiens grand prix.