Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Frivilliga sjöräddare samlade in pengar i rekordfart: "Finländarnas stöd är helt otroligt"

Från 2019
Uppdaterad 13.08.2019 08:13.
En röd gummibåt kör hårt på öppet hav.
Bild: Finlands sjöräddningssällskap.

Svenska Yle skrev förra veckan om de frivilliga sjöräddarnas ekonomiska krisläge. För att visa på situationens allvar startades en kampanj med målet att samla in 4000 euro vilket man klarade av snabbare än tänkt.

- Många har ringt mig i dag och talat om att de nu har insett betydelsen av vår verksamhet. Folk med kontakter ska till exempel försöka ordna donationer så det har blivit en enormt bra effekt av det här, säger sjöräddningssällskapets verksamhetschef Jori Nordström.

Måndagen den 12 augusti hade insamlingen på bara en vecka nästan nått upp till 5500 euro vilket är långt mer än målet. Insamlingen är fortfarande öppen ända till 31.10.2019.

- 4000 euro innebär i praktiken över 13 000 euro eftersom Veikkaus ger 70 procent av totalbeloppet. Det är otroligt att pengarna samlades in så snabbt och vilket stöd vi verkar ha hos finländarna, säger Nordström som ser det hela som en mycket lyckad kampanj.

För varje euro som sjöräddningen samlar in betalar Social- och hälsoorganisationernas understödscentral, STEA, tidigare Veikkaus 2,33 euro i stöd så att understödet blir 70 procent.

Nu då understödet nått upp till 5500 euro innebär det alltså ett stöd på drygt 18 000 euro.

En ny båt i sjön

Tidigare har de frivilliga sjöräddarna gått ut med att många båtar är i undermåligt skick och att föreningarnas pengar är slut. Sjöräddningssällskapet har därför begärt ett tilläggsanslag på 400 000 från staten.

- Det här är inget nytt problem men nu behövde vi göra något mer för att förbättra läget. Jag hoppas att det här hjälper beslutsfattare och politiker att inse hur viktig verksamheten är, säger Jori Nordström.

Tack vare de insamlade medlen kan man nu rusta upp och sjösätta en av sex båtar som ligger i docka i behov av service.

Bild på en arm med en lapp på armen med sjöräddningssällskapets logo och text.
Bild: Amanda Vikman/Yle

- Det är konkret och det hjälper. Tanken var att om vi kan få in en procent så kan vi visa vad det innebär för verksamheten. Varje gång något ska göras på båtarna måste minst 30% samlas in av de frivilliga föreningarna, säger Nordström.

Finlands sjöräddningssällskap mottar årligen drygt en miljon euro av Social- och hälsoorganisationernas understödscentral, STEA, tidigare Veikkaus.

Staten betalar direkt 204 000 euro per år, vilket är fem procent av hela budgeten. Sjöräddningssällskapet ber nu om en tredubbling av det stödet.

De Frivilliga sjöräddarna ryckte förra året ut på 1 948 uppdrag och räddade förmodligen 46 personer från drunkning. Sjöräddningens alarmnummer är 0294 1000.

Uppdatering 13.8.2019 kl 8.11: Ett förtydligande om hur Social- och hälsoorganisationernas understödscentral, STEA betalar ut stöden till sjöräddningssällskapet lades till i texten.

Diskussion om artikeln