Kunder har inte ännu fått tillbaka pengar för inställda Julifestivalen - Konsumentverket ger tips för hur du ska gå till väga
Som konsument har du alltid rätt att få pengarna returnerade till ditt bankkonto ifall en konsert ställs in, säger rådgivare på Konkurrens- och konsumentverket. Svårt kan det ändå i praktiken vara att få tillbaka pengar av arrangörer som gått i konkurs.
Kunden Maria Westermarck-Wasström är en av dem som köpte biljett till Julifestivalen som i år skulle ha ordnats i Hangö och också i Lillby i Österbotten. Företaget Eastway live, som skulle arrangera festivalen, meddelade i slutet av juni att musikevenemanget ställs in eftersom man inte lyckats sälja tillräckligt många biljetter.
- Det kom ett mejl från biljettförsäljaren Lippu.fi om att den är inhiberad. Där stod det att man skulle kontakta Menolippu, säger Westermarck-Wasström.
Sagt och gjort. I mejlet stod det att hon skulle returnera biljetterna eller be om att få en ersättande biljett till en annan konsert.
- Jag tittade på alternativen men inget lät riktigt bra så jag bestämde mig för att skicka tillbaka biljetterna, säger hon.
Westermarck-Wasström lämnade tillbaka biljetterna två gånger per e-post men hörde ingenting av arrangörerna. Hon skickade också biljetten per post till en adress som hon hittat på arrangörens sida.
- Jag tänkte att det kan ta tid. De ska säkert behandla många olika fall, säger hon.
Men tiden gick och i början av augusti hade hon fortfarande inte hört något. En dag efter att Yle Västnyland talat med Westermarck-Wasström, alltså den 8 augusti, får hon ett meddelande om att företaget mottagit hennes mejl och behandlar ärendet så snart som möjligt.
Även andra konsumenter vittnar om att de fått ett automatsvar från Menolippu, men inga pengar.
Yle Västnyland har upprepade gånger försökt nå företaget för en kommentar.
"Man har rätt att få pengarna tillbaka"
Som konsument har du alltid rätt att få tillbaka pengarna ifall en konsert ställs in, säger konsumenträttsrådgivare Magnus Åberg som jobbar på Konkurrens- och konsumentverkets svenskspråkiga konsumentrådgivning i Vasa.
- Man har rätt att få tillbaka pengarna. Ibland erbjuds man ersättande biljetter till en annan konsert men man är inte skyldig att godkänna det utan man har rätt att få pengarna tillbaka, säger Åberg.
Arrangören bakom Julifestivalen uppgav tidigare på sin webbplats att det är möjligt att lämna tillbaka en köpt biljett eller att få en ersättande biljett till ett annat evenemang. Länken till den sidan fungerar inte längre.
Konkursfall svåra
Men även om man som konsument har rätt att få tillbaka pengarna, så kan det i värsta fall hända att pengarna inte landar på kontot.
- Om arrangören har hamnat i allvarliga ekonomiska svårigheter och till exempel begär konkurs så blir det förstås mycket svårare.
- Om det går så långt att det blir konkurs så då är det till konkursförvaltaren man ska ställa sina krav. Men det brukar vara ganska svårt att få sina pengar. Man blir en av alla fordringsägare, förklarar Åberg på ett allmänt plan.
Ifall det blir frågan om en konkurs så finns det också en prioritetsordning där det framkommer vilka som får betalt först. Men rätten att få betalt har man ju ändå, säger Åberg.
Fallet med Julifestivalen blir därför en aning knepigt. Evenemangsbolaget ansökte i februari om företagssanering.
Kunden Maria Westermarck-Wasström hade köpt två biljetter till Julifestivalen.
Var det en stor utgift?
- Stor och stor, inte direkt. Men inte vill man betala för något man inte fått. Det känns onödigt.
Konsumentrådgivningen kan ge råd och hjälp
Hur ska man då gå till väga ifall man stöter på problem då man försöker få tillbaka biljettpengar för inställda konserter? Man kan vända sig till konsumentrådgivningen, säger Åberg.
- Man kan ringa till oss och få råd. Vi kan titta igenom konsumentens ärende och se vad som gäller i just hans eller hennes ärende. Om vi tror att det har effekt så kan vi försöka ta kontakt med företaget.
Konsumentrådgivningen kan ta kontakt med företaget ifall konsumentens meddelande inte har någon effekt, men rådgivningstjänsten har inga medel för påtryckningar.
Hur vanligt är det att kunder inte får tillbaka pengar för till exempel en konsert som ställts in?
- Om man ser på tidigare år så händer det ibland att man har svårt att få tillbaka pengarna, men man brukar nog ändå till slut få pengarna. Allt beror på vilket ärende man pratar om. Det är en helt annan sak om företaget håller på att gå i konkurs eller har gått i konkurs.
Åberg har behandlat några fall under årens lopp där människor kontaktat honom efter att en konsert inhiberats, men han känner inte till hur vanligt det är att det uppstår problem vid inställda konserter.
Ställ krav på företaget
Ifall till exempel en konsert blir inställd så ska man som konsument ställa krav inom två månader.
- Det brukar normalt heta om det är något fel i tjänsten, och det här är på sätt och vis ett fel i tjänsten, så ska man ha reklamerat inom två månader efter att man har upptäckt bristen, säger Åberg.
Det här kan man göra genom att till exempel skicka e-post till företaget. Då har man det också sparat svart på vitt att man verkligen ställt krav, säger han.
Efter det gäller det att vänta på pengarna. Åberg säger att man brukar anse att ungefär två veckor är en skälig tid att vänta på betalningen.
- Ungefär 14 dagar, efter att man har skickat uppgifterna om till vilket konto pengarna ska betalas, brukar man anse att är en skälig tid.
Säkrare att köpa med kreditkort
Som konsument kan man skydda sig genom att köpa till exempel evenemangsbiljetter med ett kreditkort.
- Att betala med kreditkort är bra sådana gånger. Då har man åtminstone rätt att ställa krav på kreditkortsbolaget och de har skyldighet att reda ut sådana här saker. Det är en annan sak om man betalat genom en banköverföring, då har man inte samma rättighet, säger Åberg.
Biljettförsäljningssidorna har i sin tur inte nödvändigtvis något ekonomiskt ansvar gentemot kunden.
- Det är mycket en bedömning från fall till fall. Har det brustit i deras förmedlingsverksamhet? De ska förmedla den information som de får från uppdragsgivaren och förmedla betalning och sådant.
- Normalt fungerar de bara som förmedlare och då är det huvudsakliga ansvaret hos själva arrangören, säger Åberg.
Det gäller ändå titta på varje fall skilt för sig, betonar han.
- Då man i allmänhet pratar om förmedlares verksamhet så får man titta på hur det står i avtalsvillkoren som förmedlaren har. Vad har de för roll egentligen? Ofta då man köper tjänster ska man godkänna avtalsvillkor så då får man titta där också för att veta om de är bara förmedlare eller har en större roll än så.
13.8.2019 klockan 6.35. Namnet på arrangören lades till i artikeln.