Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Knappt 3 000 fick felaktigt brev från Skatteförvaltningen – inga personbeteckningar läckte ut

Från 2019
Kuvert från Skatteförvaltningen
Bildtext Alla de som fått ett felaktigt brev kommer att få ett nytt brev med rätt innehåll.
Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Det var ett mjukvarufel som orsakade massutskicket av felaktiga brev förra veckan, uppger Skatteförvaltningen. Felet har nu korrigerats och det kommer inte att bli fler felaktiga försändelser, lovar Skatteförvaltningen.

Förra veckan skickades sammanlagt 2 836 brev med felaktigheter. Så sent som förra veckan befarade Skatteförvaltningen att det handlade om 27 000 felaktiga brev.

Mika Koskelo som är direktör för ICT-serviceenheten vid Skatteförvaltningen säger att en del klienter fick brev som innehöll uppgifter rörande andra klienter. Det handlar enligt honom om namn på make eller maka, kontonummer och tabeller med uppgifter till exempel om beskattningsbeslut, text och siffror.

Personbeteckningar har enligt Koskelo inte hittats bland de uppgifter som har gått till fel adress.

De felaktiga breven ser röriga ut eftersom det kan finnas textlager ovanpå varandra. Det kan också finnas både finsk och svensk text i ett och samma brev. Alla de som fått ett felaktigt brev kommer att få ett nytt brev med rätt innehåll.

Skatteförvaltningen kommer att kontakta alla dem som fått felaktiga brev och dem vars igenkännbara uppgifter har skickats till fel adress.

Att beskattningsuppgifter spridits felaktigt är en personuppgiftsincident. Mika Koskelo säger att Skatteförvaltningen ber om ursäkt för det här.

Skatteförvaltningen har också kontaktat dataombudsmannen med anledning av dataskyddskränkningen.