Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa lämnar in utlåtande om omfattande jour – akuttandvård och finansiering är olösta frågor

Från 2019
Uppdaterad 13.08.2019 09:05.
Vasa centralsjukhus
Bild: Yle/Chanette Härus

Vasa stad lämnar nu in sitt utlåtande om omfattande jour. Prislappen ligger på en miljon euro. Neurologin måste stärkas och hur den akuta tandvården ska ordnas är ännu olöst. - Det är en förhandlingsfråga, men omfattande jour är av största betydelse, säger Maria Tolppanen (SDP), stadsstyrelsens ordförande.

Stadsstyrelsen i Vasa godkände på måndagen utlåtandet om omfattande jour. För att fylla kraven behöver VCS stärka sina jourtjänster främst inom neurologin. Det kommer att behövas ytterligare två specialistläkare inom neurologin och utökad jour.

Det här kommer att kosta sjukvårdsområdet omkring 900 000 euro.

Osäkerhet kring vem som ska betala

Det råder fortfarande osäkerhet kring finansieringsmodellen. Det finns en extra miljon inskriven i regeringsprogrammet, men det är osäkert om den ska fördelas mellan alla landets kommuner.

I så fall får Vasa sjukvårdsdistrikts ägarkommuner bara 30 000 euro.

- Det skulle vara viktigt att få de här pengar, men omfattande jouren är hur som helst avgörande för oss. Får vi inte den så blir sjukhuset utan statligt stöd, säger styrelseordförande Maria Tolppanen.

Tolppanen lyfter också fram hur viktigt det är att Vasa centralsjukhus får omfattande jour för att trygga vård på svenska.

Frågan om tandvård ännu öppen

Jouren inom mun- och tandvård måste också breddas. Det är ännu öppet om detta kan genomföras i samarbete med regionens hälsovårdscentraler.

Ett samarbete med hälsovårdcentralerna skulle vara vara ett betydligt förmånligare alternativ än att köpa in tjänsterna från privata aktörer.

Utlåtandet lämnas in till Social- och hälsovårdsministeriet. Regeringens plan är att lagförslaget lämnas till riksdagen i höst och att den omfattande jouren i Vasa genomförs från och med årsskiftet.

Diskussion om artikeln