Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Dråpet i Laihela går till åtalsprövning – kvinnan och de båda männen är misstänkta

Från 2019
Uppdaterad 13.08.2019 10:13.
Polis.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

Dråpet på den 60-åriga kvinnan i Laihela förra sommaren går nu till åtalsprövning. Offrets make, en 47-årig kvinna och ytterligare en man är misstänkta för dådet skriver tidningen Ilkka.

Polisen har överlämnat förundersökningen angående dråpet på den 60-åriga kvinnan i Laihela till åklagaren. Tre personer är misstänkta för brott säger förundersökningsledare Hans Fagerström på Centralkriminalpolisen till Ilkka.

Kvinnan sitter häktad

Polisen misstänker att kvinnan bragts om livet av sin make, en 47-årig kvinna från Laihela och en man från Vasa. Den 60-åriga kvinnan dog i sitt hem i juli förra året.

Den 47-åriga kvinnan häktades i maj i år sedan hon på sannolika skäl misstänks för dråp. Offrets make och mannen från Vasa är på fri fot. Alla tre har under förhör hållit fast vid att de är oskyldiga till kvinnans död.

Fagerström sa i våras till Ilkka att makens och den andra mannens delaktighet i dråpet är synnerligen oklart. Men båda misstänks alltså nu vara delaktiga. Åklagarämbetet i Österbotten tar nu ställning till om åtal ska väckas.

Polisen har i sin förundersökning slagit fast att motivet till dråpet är svartsjuka. Det handlar om ett triangeldrama mellan offret, hennes make och den 47-åriga kvinnan.

Dödsorsaken hålls hemlig

Maken fann sin fru död i hemmet på natten och ringde polisen. Ett fönster och fönstret i ytterdörren var trasiga och maken misstänkte att det handlade om ett inbrott.

När polisen anlände till platsen fann de också den nu misstänkta Vasabon i bostaden. Enligt polisen kom han dit för att få lift.

Offrets kropp hade inga synliga tecken på våld men dödsorsaken har senare blivit klarlagd. det här har polisen valt att inte gå ut med information om.

- Det kan hända att dödsorsaken kommer fram i tingsrätten, men det är rättens sak att besluta om, säger Fagerström.