Det var ingen leksak som eventuellt ramlade i Vita havet under det olycksdrabbade militära testet i nordvästra Ryssland
Bristen på information skaver både i Ryssland och utomlands. Det finns oändligt många fler frågor än svar kring vad som egentligen hände i testområdet nära byn Nenoks i Archangelsk-området i nordvästra Ryssland den 8 augusti.
Det man vet med säkerhet är att ett vapentest av något slag misslyckades och en eldsvåda uppstod.
Kärnkraftsbolaget Rosatom har meddelat att fem av deras anställda dödades och att det förekom radioaktiva isotoper i det test som ledde till olyckan.
Däremot säger Rosatom inget om vad det var man testade och var det förbrända testmaterialet finns nu.
Farliga ämnen läckte antagligen ut
En vik i Vita havet stängdes av för trafik efter olyckan.
Det tyder på att något farligt har kommit ut i vattnet, säger militärprofessorn, överstelöjtnanten Petteri Lalu vid Försvarshögskolan i Helsingfors till Svenska Yle.
De ämnen som kan ha läckt ut kan vara bränsle som är både giftigt och kan vara cancerframkallande.
Eventuellt testades en ny kryssningsrobot
Petteri Lalu säger att man inte vet om testet som utfördes gällde den kärnkraftsdrivna kryssningsroboten Burevestnik (som betyder stormfågel på svenska) som har nämnts i spekulationer kring olyckan.
Enligt Lalu kan användningen av flytande bränsle och det som kärnkraftsbolaget Rosatom har kallat ”isotopisk energi” i testet tyda på att det gällde antingen Burevestnik eller den kärnkraftsdrivna torpeden Poseidon som också är under utveckling.
Militärprofessor Lalu säger också att man inte vet om testet gällde ett försök att skjuta upp en missil. Det kan också hända att man testade missilens motor på stället.
Även om olyckan inte medförde skador som påverkar andra länder skulle en öppnare information öka förtroendet
― Petteri Lalu, militärprofessor
Burevestnik är uppenbarligen avsedd att föra fram kärnvapen, uppger Petteri Lalu. Om vapnet verkligen tas i bruk är missilens kärnkraftsdrivna motor ett mindre problem än ammunitionen.
Myndigheterna informerar dåligt
Bristen på information har varit ett stort problem för lokalbefolkningen. Många har reagerat på rykten och misstankar om höjda strålningsvärden och köpt jod.
Enligt rysk folktro ska också vodka hjälpa mot strålningsskador. Det uppgavs att vodkauppköpen ökade i samband med olyckan.
Enligt de ryska myndigheterna steg strålningsnivån en aning under en halvtimme efter olyckan.
Militärprofessor Petteri Lalu efterlyser också han mera information.
- Även om olyckan inte medförde skador som påverkar andra länder skulle en öppnare information öka förtroendet, säger han.
Strålsäkerhetscentralen i Finland fick ingen information av sina kolleger efter olyckan, utan följde nyheten via medier. Inga förhöjda strålningsvärden uppmättes i Finland.
En statlig utredningskommission har tillsatts i Ryssland för att komma med en förklaring till olyckan.
Medalj till de dödade
Rosatom har publicerat namnen på de fem män som dödades i olyckan. De var högt kvalificerade experter och de lämnade enligt Rosatom jordelivet som hjältar.
Sergej Kirienko vid den ryska presidentadministrationen har meddelat att männen postumt ska beviljas höga förtjänsttecken.
Enligt Kirienko visste medarbetarna att de tog en risk då de deltog i testet. Han påpekade enligt nyhetsbyrån Ria novosti att oförutsedda händelser kan ske hur mycket man än förbereder sig.
Enligt officiella uppgifter skadades tre personer. Inofficiellt förekommer uppgifter om flera skadade.
Burevestnik i motvind
Enligt tidningen the Diplomat ska Ryssland ha gjort ett relativt lyckat test av Burevestnik i januari i år. Testet sägs ha genomförts på testområdet Kapustin Jar som ligger i närheten av Volgorad, inte långt från Kaspiska havet.
Sammanlagt har enligt tidningen tretton test utförts, och de flesta har misslyckats. Testet i Archangelsk-regionen var alltså det fjortonde om det var Burevestnik som testades där.
Enligt the Diplomat ska underrättelsekällor i USA ha konstaterat att bara ett test har varit ens i någon mån framgångsrikt.
De hänvisar till ett test i november 2017 från Pankovo på Novaja Zemlja i Norra ishavet. Efter det testet ska lokala fiskare ha fått upp metallskrot i sina nät.
Supervapen eller tomt prat
Ryssland har presenterat Burevestnik som ett nytt strategiskt supervapen som ska förändra förhållandet mellan USA och Ryssland.
President Putin berättade om den nya missilen vid sitt årliga tal till federationen i mars 2018.
Experter utomlands har uppfattat den ryska vapenstoltheten som mera prat än verklighet och närmast betraktat det som propaganda.
Den utländska skepsisen har emellertid mattats av en del då man har tagit i beaktande att ryska kärnkraftsjätten Rosatom, som ansvarar såväl för militära och civila kärnkraftsprojekt, har fått allt mera
budgetmedel under de senaste åren.
De pengarna kan ha gett resultat i arbetet med att konstruera kärnkraftsreaktorer i miniatyrstorlek.
Även om Burevestnik-projektet inte går så bra, kan man utgå från att Ryssland fortsätter sina strävanden att åstadkomma nya, kärnkraftsdrivna missiler.