Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Operavärldens superstjärna Plácido Domingo anklagas för sexuella trakasserier

Från 2019
Placido Domingo
Bildtext Placido Domingo
Bild: EPA

Flera kvinnor har berättat för nyhetsbyrån AP att den hyllade operasångaren Plácido Domingo har försökt pressa dem till sexuella förhållanden med löften om jobb. I vissa fall ska han ha straffat dem när de har nekat hans närmanden.

Domingos beteende har pågått i årtionden, säger kvinnorna till AP.

Plácido Domingo är en av alla tiders mest framstående operasångare och han är även kapellmästare och chef för Los Angeles opera.

Åtta operasångare och en dansare anklagar nu Domingo för sexuella trakasserier. De flesta av dem var unga och i början av sina karriärer när trakasserierna ska ha ägt rum.

Trakasserierna ska ha börjat på 1980-talet och fortsatt i 30 år.

Dessutom har sex andra kvinnor berättad åt AP att Domingo har fått dem att känna sig obekväma genom sexuella antydningar.

Nästan tre dussin andra sångare, dansare, orkestermusiker, backstagepersonal, röstlärare och administratörer säger också att de har bevittnat opassande, sexuellt betingat beteende av Domingo.

Domingo har inte svarat på specifika frågor gällande anklagelserna. I ett uttalande uppger han att anklagelserna i den form de presenterats inte överensstämmer med verkligheten.

- Det är smärtsamt att höra att jag har gjort någon upprörd eller fått någon att känna sig obekväm - oavsett hur länge sedan det är och trots mina bästa intentioner, säger Domingo.

Domingo säger också att han inser att de regler och beteendekrav som ställs i dag är, och ska vara, annorlunda än vad de var förr.

Sju av de nio kvinnorna som anklagar Domingo för sexuella trakasserier anser att deras karriärer påverkades negativt av att de nekade honom.

Kvinnornas berättelser är även väldigt lika. Domingo ska exempelvis ha försökt kontakta kvinnorna ihärdigt och ofta ringt dem på kvällarna.

Källa: AP

Diskussion om artikeln