Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Kulturhuset Karelias nya producent brinner för mångsidig kultur för alla

Från 2019
Porträttbild av Ida Flemmich
Bildtext Ida Flemmich brinner speciellt för teater.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

Kulturhuset Karelias nya producent Ida Flemmich brinner för kulturen i Västnyland och vill fortsätta bjuda publiken på ett så varierande utbud som möjligt.

Ida Flemmich studerar kulturproducentskap vid yrkeshögskolan Arcada i Helsingfors och ska sköta jobbet på deltid vid sidan av studierna.

Det betyder att hon delvis kommer att pendla till jobbet i Ekenäs från Helsingfors.

- Men som tur kan jag sköta en del av jobbet på distans, säger hon.

På scenen i tio års tid

Hon har själv stått på teaterscenen i tio års tid. Debuten skedde på Raseborgs sommarteater år 2009 och efter det har hon varit med i någon teateruppsättning varje år.

- Jag brinner för det och märkte att jag vill jobba med teater med hela mitt hjärta.

Ida Flemmich har också en del erfarenheter av innehållsproduktion.

Hon har bland annat varit producent för pjäsen Mannerheim – mannen och myten, som sattes upp på Tryckeriteatern i Karis hösten 2018 och för Teater Magnitude, som är en teatergrupp för personer med funktionsvariationer.

Ett hus i Ekenäs som är Kulturhuset Karelia.
Bildtext Karelia vill bjuda på något åt alla.
Bild: Marica Hildén / Yle

Karelia jobbar redan nu med att erbjuda ett så varierande utbud som möjligt och Flemmich vill fortsätta utveckla konceptet.

- Jag tycker om idén att utbudet ska vara så mångsidigt som möjligt, det ska alltid finnas något för alla. Om det ordnas något för barn så ska det också finnas en motpol.

Redo att göra det som krävs

Jobbet som producent är på deltid och Ida Flemmich är medveten om det kan bli tufft att hinna med allt vid sidan om studierna. Hon har lagt upp ett tidsschema och försöker pussla ihop timmarna på ett vettigt sätt.

- Jag ska försöka mitt bästa. Men det är klart att man måste vara redo att ibland bara göra saker. Om toalettpappret är slut så får man bara springa till butiken och köpa mera, konstaterar hon.

Den här hösten har Karelia inte så många egna produktioner på kommande. Ida Flemmich är väldigt hemlighetsfull med det som är på gång och uppmanar alla att hålla ögon och öron öppna.

Karelia har också en produktionsledare som jobbar på heltid med verksamheten.

Artikeln baserar sig på en intervju av Tiina Grönroos.

Diskussion om artikeln