Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Stödet för Karinahemmet växer: "Nu när verksamheten varit nedlagd märker vi att annan service inte räcker"

Från 2019
En ung kvinnas hand som håller i en äldre kvinnas hand. Den yngre kvinnan är iklädd vita sjukhuskläder och den äldre kvinnan sitter i rullstol.
Bildtext Framtiden ser något ljusare ut för Karinahemmet i Åbo.
Bild: Arne Trautmann / Mostphotos

Åbo stadsstyrelse utredde på sitt möte i måndags vad politikerna vill göra med den palliativa vårdenheten vid Karinahemmet. Det har varit osäkert hur verksamheten fortsätter efter att hemmet stängdes i slutet av juni, men nu ser det ljusare ut.

Socialdemokraterna föreslår att Åbo stad fortsätter med verksamheten, och nu står Vänsterpartiet, De Gröna och Sannfinländarna bakom förslaget.

- På grund av semestrar har frågan beklagligt nog dragit ut på tiden, men vi hoppas att personalen uthärdar en vecka till, säger Saara Ilvessalo från De Gröna.

Beslutsfattarna vill ha mera fakta på bordet bland annat vad gäller ekonomin och ifall ett samarbete med kranskommunerna är möjligt.

De grönas Saara Ilvessalo i en blå tröja i en fullsatt Old bank där de gröna höll valvakan.
Bildtext Saara Ilvessalo ser det som viktigt att Karinahemmet får en fortsättning.
Bild: Amanda Vikman/Yle

- Vi vill utreda ifall grannkommunerna är med i verksamheten på något sätt. Trots att det är frågan om ganska få platser har vi sett hur mycket Karinahemmet betyder - inte enbart för Åboborna utan för människor i hela distriktet, säger Ilvessalo.

Hon säger att fastigheten och personalen är värdefull som helhet, men man vill ändå utreda exakt i vilket skick byggnaden är.

- Medierna skriver att beslutet är enkel matematik, men det är inte så lätt. Åbo stad har inte en så bra ekonomi just nu och vi kommer att behöva fatta svåra beslut. Lösningarna måste fungera också på lång sikt, säger Ilvessalo.

Stiftelsen har inte hörts

De månader som Karinahemmet har varit stängt har man enligt Saara Ilvessalo insett att tjänsterna vid Karinahemmet inte gått att ersätta med annan service på ett bra sätt.

- Nu när verksamheten varit nedlagd märker vi att annan service inte räcker och att Karinahemmets service behövs. Därför tycker vi att det är viktigt att redan nu fatta ett konkret beslut och att vi stöder det att staden bär sitt ansvar och fortsätter med verksamheten, säger Ilvessalo.

Hon hoppas den utdragna processen inte leder till att personalen går vidare så att man förlorar den kompetens och sakkunnighet som finns på platsen.

Statsstyrelsen tar upp frågan om Karinahemmet nästa vecka då ett beslut förhoppningsvis kan fattas.

Karinahemmets ingång
Bildtext Karinahemmets dörrar är stängda för tillfället.
Bild: Ida-Maria Sola

Enligt Ulla Achrén (SFP) har staden ännu inte varit i kontakt med Sydvästra Finlands Stiftelse för Hospicevård, den stiftelse som drev verksamheten i Karinahemmet i 25 år.

Achrén säger att man samtidigt vill utreda om man på ett bredare plan kunde erbjuda hemvård i samband med hospicevård.

- Det går att göra det på ett värdigt sätt, och vi fick höra att vistelserna på de palliativa vårdenheterna blir allt kortare. Om Åbo fortsätter med verksamheten behöver stiftelsen en garanti på att staden kan fylla de 16 platserna, vilket jag tror att lyckas endast om vi får med kranskommunerna, säger Achrén.

Karinahemmet på Hirvensalo i Åbo har erbjudit vård i livets slutskede. Hemmet stängde den sista juni och klienterna flyttades då till andra platser.

Diskussion om artikeln