Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Strömsö behöver din hjälp – dela ditt bästa vegetariska vardagsrecept i kampanjen Vegval

Från 2019
Uppdaterad 13.09.2019 20:52.
Strömsös kock Anders Samuelsson
Bildtext Strömsös kock Anders Samuelsson väntar på ditt bidrag.
Bild: Siv Wester

Vi uppmanas alla att äta mera grönt men vägen dit är inte alltid så lätt. Nu lanserar Strömsö kampanjen Vegval där målet är att tillsammans bygga en bank av välbeprövade vegetariska vardagsrecept som samlas i vår gemensamma kokbok Vegval.

Varför gör vi det här? Recept finns det ju i överflöd kan man tycka. Jo för att vi tror att vi genom att utnyttja den kunskap och de erfarenheter just du har då det gäller vegetarisk vardagsmat kan göra vegvalet för alla lättare. Det som fungerar för dig i vardagen fungerar antagligen också för andra.

När vi samlar era favoriträtter och bjuder på dem i ett behändigt paket blir det faktiskt lättare att välja vegetariskt oftare i vardagen. Kokboken Vegval skall förhoppningsvis göra ett grönare kök mera tillgängligt och lustfyllt för alla säger Strömsös kock Anders Samuelsson.

Grönsaker i en trälåda.
Bildtext Vegval för ett grönare kök
Bild: Yle/Matias Jungar

Tveka inte att delta – recepttröskeln är låg

Alla recept är välkomna så länge de är vegetariska. Oberoende av om du är en hängiven vegeveteran eller är en nybörjare på grön mat, som nyss har upptäckt ett färdigt recept som hör till dina favoriter, kan du delta.

Av alla bidrag som kommer in gör Strömsökocken Anders Samuelsson ett urval. Vi tillreder rätterna och presenterar dem på webben och i vår gemensamma vegetariska kokbok som kommer ut i digitalt format under hösten.

Jag vill vara med – hur gör jag?

Det enda vi önskar är att du skriver ditt namn och en kort personlig story om varför du tycker att just det här receptet fungerar och är värt att delas. Vi vill också gärna veta vem du har lånat det av om det inte är ditt eget.

Du kan delta genom att skicka ditt recept (senast 15.9) på WhatsApp till numret 044-4214632, till adressen stromso@yle.fi eller genom att fylla i formuläret nedan.

Bland alla som deltar i kampanjen Vegval lottar vi ut Strömsökassar.

Tack för att du är med!

Formuläret för att delta har stängts.

Vegval – era bästa vegetariska vardagsrecept

Bönbiffhamburgare fotad från sidan. Rätten är upplagd på en trätallrik med en klick sås.

Femte veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Tomatgryta med broccoli och potatis

Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

Gratäng på äggplanta i en ugnsform

Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

Vegetarisk gnocchi fotograferad i stekpanna

Fjärde veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Lökpaj i en ugnsform

Baka lökpaj med franska influenser

En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.

En portion med creme Ninon på groddar

Testa fransk ärtsoppa – Crème Ninon med groddar och skott

Och andra tips på hur du använder groddar i matlagningen.

En vegetarisk Shaksuka i en gjutjärnsgryta på en silverbricka. Högs upp till höger finns Vegval/Vegevalintas logotyp.

Tredje veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Gazpacho i små glas

Gazpacho – delikat spansk grönsakssoppa

Perfekt sätt att ta tillvara övermogna tomater.

Pav Bhaji på en tallrik

Pav Bhaji – läcker indisk street food

Mustig och billig gryta med lämplig hetta.

 Portion svamppuffar på grå tallrik.

Frasiga fröpanerade svamppuffar med grönsallad

Överraska dina vänner med en ny svamprätt.

Blomkålspizza på ett skärbräde

Blomkålspizza – en frasig läckerhet för vänner av ost

"Degen" svänger du snabbare ihop än en vanlig.

En  zucchinitortilla med fyllning

Läckra glutenfria zucchinitortillas

Barnvänlig "tex-mex" med ny touch.

En portion mifuchampinjonsås

Champinjon-Mifusåsn (på gambäl Terjärv-dialekt)

"Hä e gou" sejr Johannes Djupsjöbacka.

En blomkålspizza på ett på ett rund skärbräde.

Andra veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Kikärtsspenatcurry portion

Krämig och snabb kikärts- och spenatcurry som barnen gillar

En curry som tillreds av basråvaror från skafferiet.

En rödbetstartar på en tallrik.

Rödbetstartar med lakrits, fänkål, rostade hasselnötter och fetaostkräm

Lakrits och rödbeta är den perfekta smakkombinationen.

Placeholder text

Första veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

En portion butternutpumpasoppa

Krämig soppa på rostad butternutpumpa med kokosmjölk

Kalorifattig soppa som också passar kolhydratmedveten kost.

En portion butterhalloumi

En klassiker i det indiska köket i ny tappning – här kommer Butter Halloumi

Lätt att laga till många, går även att göra till få.

En ugnsform med grönkåls och potatisgratäng

Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

På andra språk

Diskussion om artikeln