Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryska myndigheter uppmanar invånare vid olycksplatsen i Archangelsk att lämna området

Från 2019
Uppdaterad 13.08.2019 16:00.
Karta över västra Ryssland med städerna Archangelsk, Helsingfors och Moskva utmärkta. Archangelsk i rött, de två övriga i blått.
Bildtext Olyckan inträffade i nordvästra Ryssland, vid Vita havet, torsdagen den 8 augusti.

Efter det misslyckade vapentestet i nordvästra Ryssland förra veckan ökade strålningsnivåerna i den närliggande staden Severodvinsk markant. Ryska myndigheter har uppmanat invånare i byn Njonoksa, där olyckan skedde, att lämna området senast på onsdag.

Orsaken till evakueringen uppges vara arbeten som utförs vid olycksplatsen. Uppgifterna kommer från nyhetsbyrån Interfax.

Fem personer omkom i Archangelsk i nordvästra Ryssland på tisdagen den 8 augusti, i samband med en olycka som orsakades av ett misslyckat vapentest. Farliga ämnen misstänks ha läckt ut i Vita havet och strålningsnivåerna i närliggande områden har skjutit i höjden,

Den vårdpersonal som behandlat offren efter olyckan har skickats till Moskva för vidare medicinska undersökningar, uppger nyhetsbyrån TASS med hänvisning till en anonym källa.

Vårpersonalen som skickats till Moskva ska ha skrivit under ett avtal som förbinder dem att inte avslöja någon information om olyckan.

Upp till sextonfaldig strålningsnivå i Severodvinsk efter misslyckat vapentest

Det ryska meteorologiska institutet Rosgidromet meddelade på tisdagen att strålningsnivåerna ökade mellan 4 och 16 gånger i staden Severodvinsk efter olyckan.

Tidigare har ryska myndigheter talat om betydligt lägre strålningsnivåer. På måndagen uppskattade myndigheter att strålningsnivån skulle ha fördubblats under cirka en timme efter olyckan.

Ryska försvarsministeriet uppgav tidigare att strålningsnivåerna inte alls påverkats. Greenpeace har uppskattat att strålningsnivåerna tjugofaldigades efter olyckan.

Frågetecknen kring vad som egentligen hände torsdagen den 8 augusti i Archangelsk-området är ännu många.

Rysslands kärnkraftsbolag Rosatom har meddelat att det var en drivmotor som använder sig av ”isotopisk energi” som exploderade under ett test.

Experter som Yle talat med tror att det handlar om kryssningsroboten Burevestnik eller torpeden Poseidon, som både är kärnkraftsdrivna och under utveckling i Ryssland.

Källa: Reuters

15:50 13.08.2019 Artikeln uppdaterades med uppgifter om evakueringsorder och vårdpersonal som skickats till Moskva för undersökningar.

Diskussion om artikeln