Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Returmötet mellan Ruiz och Joshua går i Saudiarabien – kritiseras starkt av människorättsorganisationer, något promotern inte förstår

Från 2019
Uppdaterad 13.08.2019 12:58.
Anthony Joshua knockas av Andy Ruiz.
Bildtext Anthony Joshua knockas av Andy Ruiz.
Bild: WENN/Mega/All Over Press

Andy Ruiz och Anthony Joshua kommer att mötas igen den 7 december – i Saudiarabien. Det uppskattar bland andra Amnesty International inte. Jag förstår inte vad de menar, svarar Joshuas promotor.

Den 1 juni chockades boxningsvärlden. Andy Ruiz, en total underdog, knockade Anthony Joshua och korades till tungviktsvärldsmästare.

Det stod snabbt klart att britten ville få en chans till mot amerikanen. Nu står det klart att returmatchen går av stapeln i början av december.

Orten för fighten? Diriyah i Saudiarabien.

Enligt nyhetsbyrån AP har bland andra Amnesty International kritiserat valet starkt. Enligt Amnesty kommer boxarna att göra sig skyldiga till ”sportswashing” – alltså att polera regimens rykte i form av ett stort idrottsevenemang.

Människorättsorganisationer har frekvent kritiserat Saudiarabien för situationen i landet. Ett av de mest uppmärksammade fallet var mordet på journalisten Jamal Khashoggi, där kronprinsen Mohammed bin Salman pekats ut som den ansvarige.

Italienska supercupen, rekorddyr hästsporttävling ...

Under den senaste tiden har flera stora evenemang arrangerats i landet. Bland annat spelades finalen av den italienska supercupen i Saudiarabien, där Cristiano Ronaldos Juventus slog AC Milan.

Så sent som en vecka sedan meddelade saudiska myndigheter att man kommer att arrangera alla tiders dyraste hästsporttävling i huvudstaden Riyadh nästa år. Prispotten är 20 miljoner dollar.

Anthony Joshuas promoter Eddie Hearn har ändå ingen förståelse för kritiken. För AP säger han att det inte alls handlar om politik.

– Jag förstår inte ens vad Amnesty menar, säger han för nyhetsbyrån.

– Varendaste promotor på den här planeten har försökt ro en deal om en megafajt i Mellanöstern i land hur länge som helst. Nu har jag lyckats och det verkar vissa inte uppskatta, fortsätter han.

"Både män och kvinnor är välkomna"

Hearn är ändå medveten om landets rykte.

– Vi väntade oss något sådant här när vi offentliggjorde fajten, säger han.

En splitterny arena kommer att byggas i Diriyah för matchen. Sammanlagt 12 000 personer kommer att kunna se dusten på plats och ställe.

– Både män och kvinnor är välkomna, lovar Hearn.

Popstjärnan Nicki Minaj avbokade tidigare i sommar sitt uppträdande i landet efter häftig kritik från sina fans och sade efteråt att hon ville stöda kvinnors rättigheter i landet.

Saudiarabien lättade i början av augusti på en del restriktioner för kvinnor.

Diskussion om artikeln