Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Är du utvilad eller utmattad inför studiestarten? - "Sommarjobb kan bli problematiskt då man inte får den tid man skulle behöva för att återhämta sig"

Från 2019
En man sover i en solstol på en balkong.
Bildtext Många studerande prioriterar jobb framom semester under sommaren.

Der är inget nytt att studerande börjar jobba redan under studietiden. Somrarna fylls av sommarjobb och sedan fortsätter man deltid under läsåret. Det här kan ändå bli tungt i det långa loppet om man inte får återhämta sig i något skede.

Studerande Theresa Segercrantz har sommarjobbat på heltid sedan maj. Hon har två veckor sommarlov innan hon inleder sitt tredje år av juridikstudier vid Helsingfors universitet.

Dessutom börjar hon ett nytt deltidsjobb i september.

- Det känns bra att kunna nolla sig, men studiestarten kommer ganska snabbt på ändå, säger Segercrantz och berättar att hon just nu är mer orolig än ivrig inför studierna.

Segercrantz hade inte tänkt hålla lov alls, men hennes mamma övertalade henne att en paus kunde göra gott.

En fullständig två veckors semester kommer Segercrantz ändå inte att ha. Hon berättar att hon ska slutföra en obligatorisk uppsats innan studierna fortsätter i september.

Theresa Segercrantz studerar juridik och jobbar vid sidan av studierna.
Bildtext Theresa Segercrantz studerar juridik och jobbar vid sidan av studierna.
Bild: Yle/Sonja Fredriksson

Jobbar för att det ser bra ut på CV:n

Den främsta orsaken till att Segercrantz har valt att jobba vid sidan av studierna är att hon vill knyta kontakter inom sin bransch.

- Jag känner att det är viktigt att redan i ett tidigt skede bygga upp sin CV och karriär. Sedan är det delvis också en ekonomisk fråga, säger Segercrantz.

Segercrantz är inte ensam om den tanken. Många studerande vill i dag börja jobba redan under studietiden för att det ser bra ut på CV:n och för att få den där "tidigare erfarenheten" som flera jobb kräver.

Samtidigt betonas det också som allt viktigare att studerande slutför sin utbildning.

Sommarlov blir ett mindre viktigt behov då man fokuserar på att bygga upp en så bra meritförteckning som möjligt.

- Det är väldigt få studerande som har sommarlov, och de som har det känner ofta att de måste bortförklara lovet, säger Segercrantz.

Det känns bra att kunna nolla sig, men studiestarten kommer ganska snabbt på ändå

― Theresa Segercrantz, studerande

Segercrantz berättar att många av hennes bekanta känner sig utmattade efter sommarjobbet.

- Många känner sig ganska utpumpade och funderar på om de kommer att orka jobba deltid vid sidan av studierna, säger Segercrantz.

- Man går från att jobba på heltid till att studera på heltid till att jobba på heltid igen.

Jobbet blir problematiskt då studeranden inte får den paus hen behöver

Daniel Ventus är studiepsykolog vid Åbo Akademi i Vasa. Han möter ofta studerande som kämpar med att kombinera jobb och studier.

- Sommarjobbet kan bli ett problem när en studerande behöver tid för att återhämta sig, men av en eller annan orsak upplever att det inte är möjligt att vara ledig, säger Ventus.

- Människan behöver återhämtning efter ansträngningar för att klara av att fortsätta, säger Ventus.

Daniel Ventus.
Bildtext Daniel Ventus är studiepsykolog vid Åbo Akademi i Vasa.
Bild: Privat

Ventus förklarar att det kan försämra både den mentala och fysiska hälsan om människan inte får den återhämtning man behöver.

- Man orkar mindre, får koncentrationsproblem och det blir svårare att ta tag i sina studier, säger Ventus.

Det här i sin tur kan leda till att studietiden fördröjs.

Det kan bli ett problem när en studerande behöver tid för att återhämta sig, men av en eller annan orsak upplever att det inte är möjligt att vara ledig

― Daniel Ventus, studiepsykolog vid Åbo Akademi i Vasa

Finlands studentkårers förbund FSF har ifrågasatt att studerande inte har samma möjligheter till semester och utkomst under sommaren som andra befolkningsgrupper.

- Problemet är inte att studerande jobbar under sommaren, utan att man inte har tillräcklig möjlighet att vila sig inför läsåret, säger Helmi Andersson, styrelsemedlem i FSF.

- Kravet för att beviljas studiestödet har höjts och studiepenningen är låg, det här leder till att många väljer att jobba vid sidan av studierna - och jobbet går ofta före studierna.

Opiskelijamielenosoitus säätytalon edessä. Helmi Andersson.
Bildtext Helmi Andersson vid Finlands studentkårers förbund.
Bild: Toni Määttä / Yle

Andersson säger att förbundet är oroligt över studerandes hälsa.

- Tio procent av högskolestuderande är i hög risk för utbrändhet, och har man bränt ut sig en gång är risken högre för att man ska göra det igen. Det här har samhället inte råd med, säger Andersson.